ua en ru

Фондові торги в США 3 січня закрилися різноспрямовано на тлі заяв ФРС

Фондові торги в США 3 січня 2014 р. закрилися різноспрямовано на тлі заяв чиновників Федеральної резервної системи (ФРС), нарисовавших суперечливу картину щодо темпів нормалізації грошово-кредитної політики. Друга торгова сесія нового року стартувала з підвищення зведених індикаторів, яке змінилося зниженням після коментарів президента Федерального резервного банку Філадельфії Чарльза Плоссера. Він висловив думку, що з початку 2014 р. перед ФРС стоять "величезні" труднощі, пов'язані з наслідками згортання програми "кількісного пом'якшення" (QE). Зокрема, Плоссер зазначив ризик підвищеної інфляції, який може матеріалізуватися, якщо банки почнуть направляти в економіку надлишкові резерви, акумульовані за роки монетарного стимулювання.

Слідом за Плоссером на економічній конференції у Філадельфії виступав чинний глава ФРС Бен Бернанке. Він підкреслив, що початок згортання QE не робить ФРС менш прихильною стимулюючої монетарної політики. Ця заява дещо підтримало американські фондові котирування, які ненадовго навіть вийшли в плюс.

З помітних історій на біржах 3 січня варто відзначити зростання акцій інтернет-компанії Twitter - на 2,2% слідом за зростанням на 6% у перший торговий день року. Тепер багато гравці готуються до знижувальної корекції цих паперів. Дзеркально протилежно торгуються поки акції технологічного гіганта Apple (мінус 2,2% за підсумками п'ятничної сесії). За відчуттями трейдерів, папери Apple зараз скидаються великими інституціональними інвесторами і, можливо, мільярдером Карлом Айканом. Бізнесмен раніше запропонував Apple провести зворотний викуп акцій на суму не менше 50 млрд дол. в 2013-2014 фінансовому році, однак рада директорів компанії виступив проти.

Котирування американських авіакомпаній, залежних від паливного ринку, зростали на тлі зниження цін на нафту. Ф'ючерси на легку сиру нафту на NYMEX подешевшали 3 січня на 1,3% (а всього з початку 2014 р. - на 4,3%). Акції Delta Air Lines подорожчали на 5,5%, папери Southwest Airlines додали 2,9%.

За підсумками торгової сесії 3 січня 2014 р. індекс Dow Jones виріс на 28,64 пункту (+0,17%) - до 16469,99 пункту. Індекс S&P знизився на 0,62 пункту (-0,03%) - до 1831,36 пункту, а індекс Nasdaq - на 11,16 пункту (-0,27%), до 4131,91 пункту.