ua en ru

Фондові торги в США 3 грудня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 3 грудня 2013 р. відкрилися зниженням провідних індексів. Ринкові аналітики відзначають, що інвестори взяли паузу після тривалого ралі котирувань, яке спостерігалося останнім часом. Відзначається, що індекс S&P традиційно зростає в грудні: зростання було зафіксовано у 24 з минулих 30 років. Однак у цьому році S&P вже виріс з початку року на 27%, і цілком можливо, що гравці готові перервати усталену традицію.

На ринку зберігаються побоювання з приводу згортання програми "кількісного пом'якшення" (QE) Федеральною резервною системою (ФРС) США найближчим часом. Протокол останнього засідання ФРС, що проводилося в кінці жовтня, свідчить, що представники Центробанку США розглядають можливість скорочення програми QE в найближчі місяці, якщо економічні умови продовжать поліпшуватися.

Ринкові гравці побоюються, що скорочення може початися вже в січні (замість очікуваного в березні). Такі оцінки підігрівають і вчорашні дані по індексу активності PMI в обробному секторі США за листопад, який, згідно з доповіддю Інституту управління поставками країни ISM, склав 57,3%. За прогнозами показник повинен був знизитися до 55,0 пункту. Ділова активність в обробному секторі економіки США досягла максимального показника за два з половиною роки.

Сьогодні не запланована публікація будь-яких значущих даних по економіці США, однак 4 грудня 2013 р. Міністерство торгівлі відзвітує про продажі нових будинків за вересень і жовтень, а 6 грудня Міністерство праці оприлюднює ключову доповідь щодо зайнятості за листопад, яка, як сподіваються інвестори, зможе "пролити світло" на подальшу політику Федрезерву.

Напередодні індекси знижувалися багато в чому через результати "чорної п'ятниці" - дня, коли в США стартували різдвяні розпродажі, який, незважаючи відкриття більшості мереж роздрібної торгівлі завчасно, не порадував високими продажами.

На тлі дефіциту корпоративних новин особливу увагу звернено на звіти найбільших автовиробників по кількості продажів в США за минулий місяць. Ford Motor повідомив сьогодні, що продажі за листопад 2013 р. склали 190 449 тис. автомобілів проти 177 тис. 673 рік тому. Таким чином, листопад 2013 р. показав найкращі результати у продажу з 2004 р. Проте автоконцерн повідомив про плани скоротити виробництво автомобілів в I кварталі 2014 р. до 770 тис. автомобілів, що на 2% нижче відповідного періоду 2013 р. Ймовірно, саме цю заяву сприяє зниженню вартості акцій компанії на 1,4%.

Цінні папери General Motors також втрачають у ціні (-0,9%), незважаючи на те, що концерн також представив сьогодні дані з продажу в листопаді, згідно з яким зафіксовано зростання на 14% в річному обчисленні. Кількість проданих автомобілів в США склало 212 тис. За оцінками GM, річні продажі легкових автомобілів у листопаді з поправкою на сезонність перевищують 16 млн одиниць.

Серед інших новин варто відзначити заяву японської корпорації Sony, яка повідомила, що її продажі нової ігрової приставки Playstation 4s, за даними на 1 грудня - всього через 2 тижні після старту, склали 2,1 млн по всьому світу. Sony очікує продати 5 млн приставок до кінця березня 2014 р. і, таким чином, випередити свого основного конкурента Microsoft, чия ігрова приставка Xbox One вийшла разом з Playstation 4s. Однак сьогодні акції компанії втрачають в ціні 0,9%, незважаючи на позитивні результати.

Котирування технологічного гіганта Apple ростуть на 1,8% на тлі новини про покупку компанії Topsy Labs, що спеціалізується на індексацію та аналізі повідомлень в соціальних мережах. Ціна операції, за неофіційними даними, склала понад 200 млн дол. До теперішнього часу Apple не проявляла інтересу до соціальних медіа, і аналітики гадають, навіщо виробник iPhone і iPad придбав компанію, що має доступ до колосального архіву повідомлень в Twitter.

Станом на 17:48 за київським часом 3 грудня 2013 р. індекс Dow Jones знижується на 51,02 пункту (-0,32%) - до 15957,75 пункту, індекс S&P знижується на 1,39 пункту (-0,08%) - до 1799,51 пункту, а індекс Nasdaq росте на 3,07 пункту (+0,08%) - до 4048,33 пункту.