ua en ru

Фондові торги в США 29 червня 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 29 червня 2012 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Позитивна динаміка індикаторів обумовлена сприятливими підсумками першого дня саміту Євросоюзу (ЄС), який стартував напередодні в Брюсселі.

Нагадаємо, за підсумками першого дня саміту ЄС європейські лідери погодили низку заходів, спрямованих на зниження вартості запозичень Італії та Іспанії. Як відзначають експерти, політикам вдалося зробити крок у напрямку створення повноцінного "банківського союзу" в єврозоні в рамках ініціатив, запропонованих раніше Єврокомісією. Так, за підсумками першого дня саміту в Брюсселі було ухвалено рішення до кінця поточного року запровадити єдиний наглядовий орган, який буде здійснювати контроль за банківською системою блоку.

В цілому лідери прийшли до висновку, що стабілізаційні механізми єврозони можуть бути використані для нормалізації ситуації на фінансовому ринку так, щоб державам єврозони, які виконують вимоги Євросоюзу щодо бюджетної дисципліни, не довелося вдаватися до додаткових заходів скорочення витрат або економічних реформ. Після багатогодинних дискусій і суперечок європейські лідери дозволили використовувати кошти стабілізаційного механізму єврозони ESM, який почне функціонувати в липні, для прямої рекапіталізації банків.

Позитивній течії сесії також сприяють макроекономічні дані. Після відкриття торгів Асоціація менеджерів у Чикаго повідомила про збільшення індексу ділової активності за підсумками червня 2012 р. Показник склав 52,9 пункту проти 52,7 пункту в травні ц.р., перевищивши очікування аналітиків, які прогнозували, що він, навпаки, знизиться до 52,5 пункту.

Котирування фінансового сектора на цьому тлі пішли у значний плюс. Зокрема, акції найбільшого в США кредитної установи Bank of America подорожчали на 3,5%. Ще більш значне збільшення ринкової капіталізації продемонстрували банки Citigroup і Morgan Stanley - їх папери виросли в ціні на 4,1% і 3,4% відповідно.

В зеленій зоні також торгуються цінні папери провідних нафтосервісних компаній на тлі зростання цін на "чорне золото". Так, котирування лідерів сектора Schlumberger і Halliburton підвищилися на 3,5% і 2,6% відповідно. На позитивному тлі зростанням також відзначилися й нафтогазові компанії. Ринкова капіталізація ExxonMobil, зокрема, збільшилася на 1,9%, як і його конкурента ConocoPhillips, тоді як акції Chevron подорожчали на 1,4%.

Станом на 17:50 мск індекс Dow Jones підвищився на 109,29 пункту (+0,87%) - до 12711,55 пункту, індекс S&P піднявся на 20,05 пункту (+1,51%) - до 1349,09 пункту, а індекс Nasdaq виріс на 46,49 пункту (+1,63%) - до 2895,98 пункту.