ua en ru

За підсумками першого дня саміту ЄС узгоджені заходи для зниження вартості запозичень Італії і Іспанії

За підсумками першого дня саміту Євросоюзу в Брюсселі європейські лідери погодили низку заходів, спрямованих на зниження вартості запозичень Італії та Іспанії. Як відзначають експерти, політикам вдалося зробити крок у напрямку створення повноцінного "банківського союзу" в єврозоні в рамках ініціатив, запропонованих раніше Єврокомісією. Так, за підсумками першого дня саміту в Брюсселі було ухвалено рішення до кінця поточного року запровадити єдиний наглядовий орган, який буде здійснювати контроль за банківською системою блоку, передає Reuters.

В цілому лідери прийшли до висновку, що стабілізаційні механізми єврозони можуть бути використані для нормалізації ситуації на фінансовому ринку так, щоб державам єврозони, які виконують вимоги Євросоюзу щодо бюджетної дисципліни, не довелося вдаватися до додаткових заходів скорочення витрат або економічних реформ. Після багатогодинних дискусій і суперечок європейські лідери дозволили використовувати кошти стабілізаційного механізму єврозони ESM, який почне функціонувати в липні, для прямої рекапіталізації банків.

"Процес узгодження цього був важким, але підсумок - сприятливим", - сказав прем'єр-міністр Італії Маріо Монті журналістам, уточнивши, що зараз країна не планує вдаватися до фінансової допомоги ЄС.

Держави, які звернуться за фінансовими коштами стабілізаційного механізму, підпишуть меморандум про взаєморозуміння, що передбачає виконання низки умов у визначені терміни. Проте їм не доведеться проходити "іспити" місії "трійки" (Євросоюз, Європейський центробанк, Міжнародний валютний фонд), яким раніше регулярно піддавалися Греція, Ірландія, Португалія, які просили фінансову допомогу, пояснив італійський прем'єр-міністр.

Голова Європейської ради Херман ван Ромпей назвав проривом прийняте на саміті рішення дозволити стабілізаційним механізмам єврозони виділяти кошти банкам напряму.

Раніше глави Італії та Іспанії заблокували прийняття угоди про стимулювання економічного зростання в ЄС, пославшись на те, що прийняття такого пакту може закрити доступ третій і четвертій за величиною економікам єврозони до залучення коштів на фінансовому ринку.

Прем'єр-міністр Італії Монті і його іспанський колега Маріано Рахой відмовилися підписувати документ, який передбачав виділення стимулюючого пакету коштів у розмірі 120 млрд євро. За словами обох лідерів, вони не мають наміру продовжувати розгляд довгострокової ініціативи до тих пір, поки Німеччина не погодиться затвердити короткострокові заходи по зниженню ставок їх прибутковості облігацій.

За словами ван Ромпея, основним завданням першого дня саміту в Брюсселі було обговорення створення єдиного наглядового механізму (структура буде включати і ЄЦБ, тобто фактично йдеться про розширення повноважень Європейського центробанку) для контролю за банківською системою блоку. "Порочне коло", коли обтяжені боргами держави і "дихаючий на ладан" банківський сектор змушені поперемінно кредитувати один одного, необхідно розірвати, упевнений голова Європейської Ради.