ua en ru

Фондові торги в США 29 серпня завершилися підвищенням індексів

Фондові торги в США 29 серпня 2013 р. завершилися підвищенням провідних індексів на тлі сприятливої макроекономічної статистики.

До початку торгової сесії Міністерство праці США оприлюднило дані по кількості первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття в США за чергову звітний тиждень. Показник знизився, як і очікували експерти, і лише трохи перевищив очікуваний рівень 329 тис. вимог.

Істотний стимул до зростання котирувань надали переглянуті дані по ВВП США, що перевершили прогнози аналітиків. Так, за переглянутими даними, ВВП США в II кварталі 2013 р. у порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,5% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Аналітики очікували, що ВВП США в II кварталі 2013р. зросте на 2,2%.

Перегляд зростання ВВП у квітні-червні 2013 р. з 1,7% до 2,5%, насамперед, зумовлене більш позитивними даними по зовнішньоторговельному обігу і більш активним, ніж передбачалося раніше, нарощуванням товарно-матеріальних запасів бізнесу.

Макроекономічна статистика сприятливо вплинула на котирування американських банків, які завершили день на позитивній території. Акції найбільших представників сектора - Bank of America, Jpmorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs - виросли в ціні в середньому на 0,3%.

У той же час тиск на котирування продовжувала надавати геополітична ситуація. Зростання цін на сировину, зафіксований на товарних ринках і раніше підтримав котирування нафтогазових компаній США, дещо сповільнилося. 28 серпня ціна за барель нафти Light Sweet з поставкою в жовтні на товарній біржі піднялася на 1,3% - до 110,4 дол., опустившись напередодні знову до "комфортних" 99 дол./бар.

Нафта росла в ціні через загострення ситуації на Близькому Сході і, як наслідок, загрозу переривання її поставок. У зв'язку з подорожчанням сировини помітне зростання котирувань спостерігалося в нафтогазовому секторі США, який 29 серпня пішов у "мінус". Так, папери нафтогазових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips опустилися в ціні на 1-1,7%.

У секторі корпоративних новин найпомітнішою подією стало офіційне підтвердження з боку британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group інформації про переговори з американською Verizon Communications. Переговори ведуться з питання продажу 45% спільного підприємства (СП) - найбільшого оператора мобільного зв'язку в США Verizon Wireless американської компанії. За даними американських ділових ЗМІ, сума операції може скласти більше 100 млрд дол. Котирування Verizon Communications на тлі цієї інформації підвищилися в ціні на закритті торгів на 2,7%.

За підсумками торгової сесії індекс Dow Johnes підвищився на 16,44 пункту (+0,11%) - до 14840,95 пункту, індекс S&P - на 3,21 пункту (+0,20%) - до 1638,17 пункту, індекс Nasdaq - на 26,954 пункту (+0,75%) - до 3620,30 пункту.