ua en ru

Фондові торги в США 29 серпня відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 29 серпня 2013 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів з тенденцією підвищення на тлі різнопланових новин. З одного боку , ринок відіграє сприятливу макроекономічну статистику , з іншого - тиск на котирування продовжує чинити геополітична ситуація. Зростання цін на сировину , зафіксований на товарних ринках напередодні і підтримав котирування нафтогазових компаній США , дещо сповільнилося . Напередодні ціна за барель нафти Light Sweet з поставкою в жовтні на товарній біржі піднялася на 1,3 % - до 110,4 дол Сьогодні ж ціна на нафту опустилася до " комфортних " 99 дол\бар.

Нафта росла в ціні через загострення обстановки на Близькому Сході і , як наслідок , загрози переривання її поставок. Підвищувався в ціні і золото , оскільки інвестори вважали за краще не ризикувати , побоюючись непередбачуваних наслідків міжнародної інтервенції і війни в Сирії. У зв'язку з подорожчанням сировини , помітне зростання котирувань спостерігалося в нафтогазовому та золотовидобувному секторах США , які сьогодні пішли в "мінус".

Папери нафтогазових ExxonMobil , Chevron і ConocoPhillips дешевшають на 0,3-0,7 % , золотодобувних Barrick Gold і Newmont Minig - на 1,45 % і 0,3 % відповідно.

До початку торгової сесії Міністерство праці США оприлюднило дані по кількості первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття в США за черговий звітний тиждень . Показник знизився , як і очікували експерти , і лише трохи перевищив очікуваний рівень в 329 тис. вимог.

Істотний стимул до зростання котирувань надали переглянуті дані по ВВП США , що перевершили прогнози аналітиків. Так , за переглянутими даними , ВВП США в II кварталі 2013 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,5 % в перерахунку на річні темпи ( annual rate ) . Аналітики очікували , що ВВП США в II кварталі 2013 р. зросте на 2,2 %.

Макроекономічна статистика сприятливо вплинула на котирування американських банків , які відкрили день на позитивній території . Акції найбільших представників сектора Bank of America , JPMorgan Chase , Citigroup , Goldman Sachs ростуть в ціні на 0,1-0,5 %.
У секторі корпоративних новин найпомітнішою подією стало офіційне підтвердження з боку британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group інформації про переговори з американською Verizon Communications . Переговори ведуться з питання продажу 45% спільного підприємства ( СП) - найбільшого оператора мобільного зв'язку в США Verizon Wireless американської компанії.

За даними американських ділових ЗМІ , сума операції може скласти більше 100 млрд дол Як повідомили неофіційні джерела , Verizon Communications веде переговори з декількома банками про кредити на загальну суму до 60 млрд дол для викупу частки Vodafone в " мобільному " СП . Про операцію може бути оголошено на початку наступного тижня.

Котирування Verizon Communications на тлі цієї інформації злетіли в ціні на відкритті торгів майже на 4%.