ua en ru

Фондові торги в США 28 вересня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 28 вересня 2011г. відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі оптимізму з приводу дозволу боргових проблем єврозони. Цьому сприяла низка заяв, зроблених сьогодні високопоставленими представниками блоку.
Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що найвищий виконавчий орган Євросоюзу підготував законопроект, що передбачає введення податку на фінансові транзакції. Податок на фінансові транзакції був запропонований як засіб "справедливого розподілу фінансового навантаження від негативних наслідків глобальної кризи". Це перша спроба упорядкувати всі відповідні збори в рамках однієї всеосяжної системи.
Позитивно інвесторами була сприйнята новина про те, що інспектори від "трійки" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд) відправилися до Греції, аби оцінити прогрес відносно виконання країною взятих на себе зобов'язань. За підсумками поїздки може бути прийняте рішення про виділення Афінам чергового транша кредиту.
Не останню роль зіграли і опубліковані в США макроекономічні новини. До початку торгівельної сесії Міністерство торгівлі США повідомило, що обсяг замовлень на товари тривалого користування в США в серпні 2011 р. знизився в порівнянні з попереднім місяцем на 0,1%, хоча аналітики прогнозували значніше зниження показника - на 0,5%.
На тлі цих новин на відкритті торгів зростанням котирувань наголосився банківський сектор США (Bank of America, Citigroup, J.P.Morgan Chase, Morgan Stanley), де вартість акцій кредитних організацій виросла на 0,1%-1,2%.
Значне зростання котирувань продемонструвала американська консалтингова компанія Accenture, що обнародувала раніше квартальні фінансові результати, які перевершили прогнози аналітиків. Папери Accenture виросли в ціні більш ніж на 4%.
Напередодні публікації даних Міністерства енергетики США зростають котирування американських нафтогазових компаній ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips (від 0,7% до 1,2%).
Станом на 16:55 за Києвом індекс Dow Jones виріс на 110,5 пункту (+0,99%) - до 11301,19 пункту, індекс S&P піднявся на 7,96 пункту (+0,68%) - до 1183,53 пункту, а індекс Nasdaq підвищився на 18,03 пункту (+0,7%) - до 2564,16 пункту.