ua en ru

Фондові торги в США 27 вересня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 27 вересня 2013 р. закрилися зниженням провідних індексів. Основним приводом для зниження індексів, на думку експертів, залишаються побоювання інвесторів щодо ускладнень навколо прийняття бюджету і можливого дефолту у США. Багато фахівців, як і гравці, сходяться на думці, що довгоочікуване рішення по бюджету США може бути досягнуте в "останню хвилину".

На цьому тлі провідні американські індекси протягом минулого тижня демонстрували систематичне зниження. Винятком стали лише торги 26 вересня, змінили низку з п'яти сесій, що завершилися у "червоному полі. Приводом для підвищення індексів стали сильні макроекономічні дані.

В ході сесії 27 вересня в макроекономічному поле інвесторів очікували неоднозначні новини. З одного боку, згідно з даними, опублікованими Міністерством торгівлі США, обсяг споживчих доходів у серпні 2013 р. порівняно з попереднім місяцем підвищився на 0,4%, а споживчих витрат - на 0,3%. Ці дані виправдали очікування інвесторів при тому, що показник приросту доходів виявився найзначнішим з лютого 2013р. З іншого боку, негативною новиною стали уточнені дані, оприлюднені Мічиганським університетом та Reuters, згідно з якими індекс споживчої довіри в США за вересень 2013 р. склав 77,5 пункту, ставши найнижчим з квітня 2013 р. Аналітики прогнозували зниження показника до рівня 78-78,2 пункти.

Котирування акцій виробника смартфонів BlackBerry закрили торги підвищенням на 1,01% на тлі квартального звіту компанії, оприлюдненого раніше. На вартість акцій виробника спортивного одягу та взуття Nike також продовжує впливати її квартальний звіт, оприлюднений після завершення попередньої торгової сесії від 26 вересня. Результати фінансової діяльності виробника спорттоварів перевершили очікування експертів, на тлі чого папери компанії за результатами торгів злетіли в ціні на 4,7%.

Американські банки за результатами сесії відзначилися здебільшого низхідною динамікою котирувань. Так, акції Wells Fargo подешевшали на 0,05%, котирування Bank of America опустилися на 1,3%, цінні папери Morgan Stanley втратили в ціні 0,3%.

Компанії нафтогазового сектора також переважно торгувалися в "червоній" поле. Зокрема, ринкова капіталізація ExxonMobile скоротилася на 0,2%, в той час як акції Chevron втратили в ціні 0,7%. Котирування нафтосервісної компанії Schlumberger втратили 0,01%, у той час як акції її конкурента Halliburton за результатами торгів подешевшали на 0,7%.

За підсумками торгової сесії 27 вересня 2013 р. індекс Dow Jones опустився на 70,06 пункту (-0,46%) - до 15258,24 пункту, індекс S&P - на 6,92 пункту (-0,41%) - до 1691,75 пункту, а індекс Nasdaq - на 5,83 пункту (-0,15%) - до 3781,59 пункту.