ua en ru

Фондові торги в США 25 лютого відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 25 лютого 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі стабілізації цін на нафту, які росли в останні дні через заворушень в Лівії. Багато компаній на тлі заворушень у країні вважали за краще припинити операції в регіоні і постачання північноморської нафти Brent стали "танути". Ситуація в Лівії продовжує впливати на настрій інвесторів. Раніше стало відомо, що Організація Північноатлантичного договору (НАТО) скликає екстрене засідання, на якому буде розглядатися питання прийняття кроків на тлі погіршення обстановки в Лівії. При цьому генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен під час свого візиту до Будапешта висловив заклопотаність у зв'язку з наростанням напруженості в Лівії і повідомив, що ситуація в країні представляє загрозу для держав-членів НАТО, повідомляє РБК.

Сьогоднішня сесія відкрилася в "мінусі" для нафтовидобувних компаній США, котирування яких напередодні росли. Акції Chevron і ExxonMobil подешевшали на 0,49% і 0,38% відповідно. У той же час вдаліше складаються торги для нафтосервісних Schlumberger і Halliburton, папери яких подорожчали на 0,8% і 0,44% відповідно.

Одночасно на хід торгів роблять вплив макроекономічні новини, частина з яких була опублікована до початку торгової сесії. Зокрема, о 15:30 з'явилися дані Міністерства торгівлі США, яке повідомило, що, за уточненими даними, ВВП США в реальному виразі в IV кварталі 2010 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 2,8% в перерахунку на річні темпи ( annual rate). При цьому аналітики чекали, що ВВП США в IV кварталі 2010 р. виріс на 3,3%.

Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу (ПЕА) при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані близько місяця тому, свідчили про темпи зростання економіки в 3,2%. Таким чином, оцінка зростання американської економіки за жовтень-грудень 2010 р. знижений на 0,4 процентного пункту. В основному, це пов'язано з менш значним, ніж передбачалося, скороченням імпорту, а також з меншими витратами регіональних бюджетів і меншими витратами споживачів.

Відзначимо, що на відкритті торгів відновити свої позиції вдалося американським банкам, котирування яких в ході попередньої торгової сесії демонстрували спадну динаміку. Акції Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase і Morgan Stanley подорожчали на 1,85%, 2,96%, 1,01% і 0,68% відповідно.
У центрі уваги інвесторів на відкритті торгів опинився американський гігант авіаіндустрії Boeing Co., Акції якого підскочили в ціні на 2,87%, після того як компанія виграла тендер на постачання літаків-заправників для Міністерства оборони США обсягом 35 млрд дол, обійшовши свого основного конкурента-французьку Airbus.

Акції страхової компанії American International Group Inc. (AIG) подешевшали на 1,76% на тлі опублікованих фінансових показників. Незважаючи на те, що компанія повернулася до прибутковості в 2010 р. (чистий прибуток компанії за 2010 р. склала 7780 млн дол, тоді як роком раніше компанія отримала чисті збитки у розмірі 10940 млн дол), це не дозволило її котируванням переміститися в позитивну зону.

Станом на 16:56 індекс Dow Jones підвищився на 47,61 пункту (+0,39%) - до 12166,11 пункту, індекс S & P - на 8,67 пункту (+0,64%) - до 1314,50 пункту , при цьому індекс Nasdaq підвищився на 24,94 пункту (+0,91%) - до 2762,39 пункту.