ua en ru

Фондові торги в США 25 серпня завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1,5%

Фондові торги в США 25 серпня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1,5%. Після того, як американські ринки акцій демонстрували зростання впродовж трьох сесій підряд, на закритті минулих торгів вони опустилися в "червону" зону через побоювань, що поновилися, щодо ситуації в Європі.
Зокрема, хвилювання біржових гравців обумовлене циркулюючими по ринку чутками про те, що в умовах боргової кризи, що продовжується в зоні євро, рейтингові агентства можуть знизити кредитний рейтинг Німеччини - найбільшої економіки в Європі. Деякі аналітики також зазначають, що зниження рейтингів може зачепити також і Францію.
Частково спаду на ринку посприяли і макроекономічні новини. Так, згідно з докладом Міністерства праці США, в країні зафіксований новий підйом безробіття. Число первинних вимог щодо виплати з безробіття з 14 по 20 серпня 2011 р. в порівнянні з аналогічним показником попереднього тижня зросло до 417 тис. Це перевищило очікування аналітиків, які чекали, що показник складе 405 тис. вимог.
У сегменті корпоративних новин головним джерелом негативу став відхід глави компанії Apple Стіва Джобса зі своєї посади. Його наступником був оголошений Тім Кук, а сам Джобс очолив раду директорів компанії. На цьому фоні акції компанії різко подешевшали на початку сесії, проте пізніше відновили свої позиції. До завершення торгового дня спад котирувань склав 0,7%. Тим часом решта високотехнологічних компаній на цьому фоні також наголосилася пониженням цін на акції. Папери Microsoft подешевшали на 1,3%, а Google - на 0,6%.
Також несприятливо на хід торгів вплинув сировинний сектор. Головним чином спад котирувань був зафіксований серед нафтогазових компаній США. Акції ExxonМobil і ConocoРhillips подешевшали на 2,4% і 2% відповідно. Нафтосервісні компанії наголосилися ще значнішим пониженням: так, акції Schlumberger подешевшали на 4,1%.
За підсумками торгів 25 серпня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 170,89 пункту (-1,51%) - до 11149,82 пункту, індекс S&Р опустився на 18,33 пункту (-1,56%) - до 1159,27 пункту, а індекс Nasdaq впав на 48,06 пункту (-1,95%) - до 2419,63 пункту.