ua en ru

Фондові торги в США 24 лютого відкрилися підвищенням індексів напередодні виступу глави ФРС

Фондові торги в США 24 лютого 2014 р. відкрилися впевненим зростанням більшості індексів на тлі економічного оптимізму інвесторів.

Фондові торги в США 24 лютого 2014 р. відкрилися впевненим зростанням більшості індексів на тлі економічного оптимізму інвесторів. На цьому тижні очікується виступ глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен, а також дані по ринку нерухомості та попередня інформація по ВВП США.

Після затяжного падіння ринків в кінці січня - початку лютого 2014 р. індекс широкого ринку S&P 500 повністю відновився: сьогодні в перші хвилини торгів він оновив свій історичний рекорд, вперше перевищивши значення в 1850 пунктів. Серйозне зростання показують і два інших провідних американських індексу - Dow Jones і Nasdaq.

Позитивний момент, що приводить до зростання на торгових майданчиках, - очікування виступу глави Федрезерву перед конгресом, яке заплановане на 17:00 за київським часом 27 лютого. Раніше Йеллен заявила про свою прихильність курсу попереднього керівника відомства Бена Бернанке. Перебуваючи під його керівництвом, ФРС взяла курс на поступове скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3), яка довгий час слугувала надійною опорою американської економіки. Як повідомлялося раніше, програму скорочували вже двічі. Від виступу Йеллен інвестори чекають нової інформації про її подальшої стратегії в рамках роботи ФРС.

"Я не думаю, що скорочення QE3 серйозно зашкодить реального сектору економіки, - заявив аналітик Guittar Asset Management Дрю Вілсон. - Фундаментальне відновлення буде достатнім, щоб переламати психологію гравців ринку, їх страхи".

Що стосується корпоративних новин, в "плюс" пішли котирування акцій сервісу знижок Groupon. За підсумками ж попередньої сесії (21 лютого) ринкова капіталізація компанії просіла на 22% після заяви керівництва Groupon про можливі збитки в поточному кварталі. Зараз же (17:15 за київським часом котирування компанії ростуть на 2,1%.

Навпаки, на Нью-Йоркській біржі серйозно знижуються (-3,6%) котирування британського банківського гіганта HSBC. Приводом послужив сьогоднішній звіт корпорації: у 2013 р. чистий прибуток банку зріс на 9% - до 22,6 млрд дол., в основному, за рахунок скорочення витрат. Однак експерти очікували, що прибуток банку виявиться помітно більшою - на рівні 24,6 млрд дол.

На 3% ростуть в ціні папери інтернет-компанії eBay. Причина оптимізму трейдерів - заява інвестора-активіста Карла Айкана про відмову від претензій до компанії. Раніше він настійно переконував eBay виділити в окрему фірму належить їй сервіс інтернет-платежів PayPal.

Станом на 17:15 за київським часом 24 лютого 2014 р. індекс Dow Jones підвищується на 130,69 пункту (+0,81%) - до 16233,99 пункту, індекс S&P росте на 13,83 пункту (+0,75%) - до 1850,08 пункту, а індекс Nasdaq - на 30,56 пункту (+0,72%) - до 4293,97 пункту.