ua en ru

Фондові торги в США 23 червня відкрилися зниженням індексів Dow і S& P на 1,4%

Фондові торги в США 23 червня 2011 р. відкрилися пониженням індексу "блакитних фішок" Dow Jones та індексу "широкого ринку" S & P на 1,4%. Біржові індикатори демонструють зниження після підбиття підсумків дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи США, що завершився напередодні. ФРС зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% і підтвердила, що завершить програму скупки американських казначейських облігацій на 600 млрд дол. в кінці червня 2011 р.

Крім того, напередодні відбулася прес-конференція глави ФРС Бена Бернанке, який дав маловтішний прогноз щодо розвитку американської економіки на поточний рік. За словами глави американського ЦБ, інфляція може перевищити очікувані показники, а економічне зростання сповільнитися. Так, за підсумками засідання ФРС знизила прогноз зростання американської економіки в поточному і наступному роках, але не запропонувала нових заходів стимулювання, що сильно розчарувало учасників фондового ринку.

Зазначимо, що монетарна політика американської влади стала основним джерелом невизначеності і нервозності, що панує на фондовому ринку останнім часом. Деякі фахівці відзначали, що ФРС може відкласти завершення програми "кількісного пом'якшення" (QE2) як мінімум до осені.

Крім того, не вселяє оптимізму й опублікована макроекономічна статистика. До початку торгової сесії вийшла доповідь Міністерства праці США, згідно з яким у США число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 18 червня 2011 р., порівняно з аналогічним показником попереднього тижня підвищилося до 429 тис. Тим часом аналітики чекали, що цей показник складе 415 тис. вимог. За кілька хвилин до відкриття торгової сесії Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) повідомило, що виділить 60 млн бар. з власних стратегічних запасів, щоб знизити вартість нафти. При цьому половина з цього обсягу (30 млн бар.) доведеться на запаси США. МЕА планує направити на ринку 60 млн бар. (По 2 млн бар. В день протягом найближчих 30 днів), щоб компенсувати брак поставок з Лівії, обсяг добових поставок якої раніше становив 1,2 млн бар. в день.

На тлі цих новин ціни на нафту на біржах впали більш ніж на 4 дол При цьому нафта марки Brent подешевіла майже на 7 дол Це викликало обвал котирувань нафтогазових компаній: акції ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips подешевшали на 2,71%, 3,27 % і 1,95% відповідно.

Більш ніж на 1% на відкритті торгів знизилися котирування американських банків: папери Bank of America, Citigroup і Goldman Sachs подешевшали на 1,25%, 1,11% і 1,3% відповідно.

Станом на 17:14 індекс Dow Jones знизився на 175,54 пункту (-1,45%) - до 11934,13 пункту, індекс S & P опустився на 17,63 пункту (-1,37%) - до 1270,1 пункту , а індекс Nasdaq відступив на 26,30 пункту (-0,99%) - до 2642,95 пункту.