ua en ru

Фондові торги в США 21 листопада закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 21 листопада 2013 р. закрилися підвищенням провідних індексів. Більш того, індустріальний індекс Dow Jones вперше в історії завершив сесію вище позначки в 16 тис. пунктів. Раніше на цьому тижні Dow Jones вже переступав цю психологічно важливу позначку в ході торгового дня, проте на закритті торгів завжди трохи відступав.

Головне позитивне подія дня, ободрившее ринкових гравців, - це твердження банківським комітетом сенату США кандидатури Джанет Йеллен на пост глави Федрезерву США (14 голосів - "за", 8 - "проти"). Рівно тиждень тому Дж.єллен вже виступала на засіданні банківського комітету сенату, де заявила, що ФРС у разі її призначення буде уважно стежити за станом на ринку праці, що буде найважливішим показником того, як скоро можна буде скорочувати програму "кількісного пом'якшення" (QE3). Тепер кандидатуру Дж.єллен повинен буде затвердити весь сенат США.

Тим часом напередодні був опублікований протокол останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Виходячи з містяться в ньому даних, можна зробити висновок про те, що ситуація на ринку праці буде не настільки важливою при вирішенні долі QE3. Скорочення стимулюючої програми може початися набагато раніше, оскільки в розрахунок буде прийнято більшу кількість факторів, а не тільки кількість робочих місць і рівень безробіття. Якщо макроекономічна ситуація продовжить налагоджуватися, FOMC може почати скорочення QE3 без оглядки на ринок праці. Занепокоєння з приводу такого сценарію подій занурило торгові майданчики в Америці і у всьому світі в "червону" зону. Втім, затвердження кандидатури Дж.єллен мотивувало інвесторів відіграти втрачені позиції.

День видався багатим на макроекономічні новини. Так, ще до відкриття торгів Міністерство праці США повідомило, що промислові ціни в США в жовтні 2013 р. порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,2%, що співпало з очікуваннями аналітиків. У річному ж вимірі, тобто до жовтня 2012 р., зростання склало 0,3%, як і прогнозували експерти.

Також сьогодні Міністерство праці США опублікувало щотижневий звіт за первинними заявками на допомогу з безробіття. Кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, який завершився 15 листопада 2013 р. знизилося до 323 тис. заявок, таким чином перевершивши очікування аналітиків, які прогнозували зниження показника до 335 тис. вимог. Це найнижчий показник за останні два місяці. Кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за попередній тиждень, що завершився 8 листопада 2013р., було переглянуто убік підвищення і склали 344 тис. заявок, тоді як раніше говорилося про 339 тис.

На фронті корпоративних новин варто відзначити далеко не блискучі квартальні звіти компаній сектора ритейлинга. Так, акції продавця промтоварів Target втратили у вартості 3,5%, після того як рітейлер повідомив про зниження чистого прибутку в III фіскальному кварталі на 46% у річному вирахуванні, що виявилося нижчим за очікування інвесторів. Target бачить головну причину збитків у тому, що споживчі витрати залишаються скованими, що є тривожним показником напередодні ключового для торгівлі святкового періоду.

Холдинг рітейлерів широкого профілю (від товарів для дому до нематеріальних активів) Sears Holdings також доповів про погіршення квартальних фінансових показників на тлі слабких продажів, у результаті чого акції компанії серйозно "пірнули" в ході pre-market і закрилися за підсумками торгової сесії в "червоній" зоні (-2,9%).

Котирування Abercrombie & Fitch знизилися на 0,1%, після того як продавець спортивного одягу відзвітував про збитки в III кварталі, а генеральний директор Майк Джеффріз повідомив, що показники з продажу залишаться слабкими і в IV кварталі 2013 р. Також стало відомо, що рітейлер закриє від 40 до 50 магазинів в США протягом 2013 фіскального року.

Акції кавового виробника Green Mountain Coffee Roasters злетіли в ціні на 14,5% слідом за опублікованими даними про прибуток за 2012-2013 фіскальний рік (закінчився у вересні): виручка компанії за фіскальний рік зросла на 16% у річному обчисленні, а прибутковість акції за той же період збільшилася на 45% і досягла 3,39 дол./акція, що перевершило очікування ринкових аналітиків. Компанія також оголосила про початок виплати дивідендів.

За підсумками торгової сесії 21 листопада 2013 р індекс Dow Jones виріс на 109,17 пункту (+0,69%) - до 16009,99 пункту, індекс S&P додав 14,48 пункту (+0,81%) і склав 1795,85 пункту, а індекс Nasdaq підвищився на 47,89 пункту (+1,22%) - до 3969,16 пункту.