ua en ru

Фондові торги в США 2 лютого відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в США 2 лютого 2012 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів. Динаміка котирувань багато в чому визначається американською макроекономічною статистикою, опублікованою до початку торгової сесії, яка виявилася кращою від прогнозів. Міністерство праці США повідомило, що число первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття з 22 по 28 січня 2012 р. знизилося до 367 тис. Експерти прогнозували, що показник знизиться до 375 тис. з 379 тис. звернень за тиждень.

Крім макроекономічних новин вплив на фондовий ринок продовжують надавати корпоративні новини, зокрема, фінансові звіти американських компаній. До початку торгової сесії вийшли дані таких компаній, як Dow Chemical (багатогалузева хімічна компанія), Merck & Ко (Фармацевтична компанія) і MasterСard (оператор кредитних карт). Зазначимо, що порадувати учасників ринку змогли лише результати MasterСard, які виявилися кращими за очікування ринку. На цьому тлі папери компанії злетіли в ціні на 4,5%. Котирування Dow Chemical і Merck & Ко знизилися на 0,88% і 0,05% відповідно.

На відкритті торгової сесії спостерігається підвищення котирувань компаній горновидобувного сектора: акції алюмінієвого гіганта Alcoa і мідьовидобувної Freeport McMoRan виросли в ціні на 0,78% і 0,35% відповідно. На котирування компаній сектора могла вплинути інформація про можливе злиття швейцарської гірничодобувної компанії Xstrata і сирьевго трейдера Glencore, в результаті якого може утворитися гірничодобувна і трейдингова група, вартість якої перевищить 80 млрд дол. Відзначимо, що мова йде про угоду шляхом обміну акцій. Якби в рамках даної угоди Glencore купував акції Xstrata (Glencore якими не володіє) за їх поточною вартістю, то це обійшлося б йому в 21 млрд фунтів стерлінгів (33,15 млрд дол.), що ставить угоду в один ряд з найбільш значними в гірничодобувному сегменті після покупки британо-австралійської Rio Tinto алюмінієвої компанії Alcan в 2007 р.

По ходу сесії інвестори продовжать стежити за Європою. Гравців фондового ринку насамперед цікавить хід переговорів між владою Греції і представниками приватного сектора про реструктуризацію боргу. Певний позитив може бути пов'язаний з неофіційною інформацією про те, що обсяг другого пакета фінансової допомоги перебуває на межі дефолту Греції (130 млрд євро) може бути збільшений на 15 млрд євро. Побоювання інвесторів, пов'язані з можливістю дефолту одного або декількох держав єврозони, кілька послабилися після відбулося сьогодні вдалого розміщення держоблігацій Іспанії на 4,56 млрд євро.

Станом на 16:35 за київським часом індекс Dow Jones підріс на 24,26 пункту (+0,19%) - до 12740,72 пункту, індекс S & P - на 2,43 пункту (+0,18%) - до 1326 , 46 пункту, а індекс Nasdaq - на 6,56 пункту (+0,22%) - до 2854,32 пункту.