ua en ru

Фондові торги в США 19 жовтня завершилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в США 19 жовтня 2011 р. завершилися пониженням провідних індексів на тлі песимізму інвесторів відносно перспектив відновлення світової економіки і вирішення європейської бюджетно-боргової кризи.
У лідерах зниження опинилися папери високотехнологічного сектору після публікації фінансової звітності за III квартал ц.р. виробником популярних смартфонов iРhone - Apple Inc. Акції компанії подешевшали на 5,6%, чистий прибуток розчарував аналітиків.
Котирування алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і хімічної компанії Dupont Co., як компаній, які найгостріше реагують на зміну економічної кон'юнктури, відступили на 3,64% і 2,76% відповідно.
Папери Bank of America Corp. і Wells Fargo & Co. знизилися в ціні щонайменше на 2,6%, знівелювавши продемонстрований вдень раніше зростання. Акції Comerica Inc. подешевшали на 10,52%, M&Т Bank Corp. - на 5,55% після виходу даних про зниження чистого процентного доходу банків в III кварталі 2011 р.
Найбільший в світі виробник мікропроцесорів Intel Corp. додав у свій актив 3,6%. За прогнозами компанії, її обсяг продажів за підсумками IV кварталу ц.р. перевищить очікування експертів на тлі стійкого попиту на лептопи на ринках, що розвиваються.
Ринкова капіталізація інтернет-компанії Yahoo! Inc. виросла на 3%; чистий прибуток за III квартал ц.р. виявився кращим за ринкові очікування. У липні-вересні 2011 р. він склав 298 млн дол., що на 25% менше показника в 398 млн дол., зафіксованого роком раніше.
Американські торги супроводжував негативний зовнішній фон: влада Франції і Німеччини розійшлася в питанні параметрів використання Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF), а банки продовжують виступати проти обов'язкової рекапіталізації і збільшень списань по грецьких боргах.
Протягом сесії Міністерство праці США привело дані щодо споживчих цін країни у вересні 2011 р., які в порівнянні з попереднім місяцем підвищилися на 0,3%. Аналітики прогнозували таке ж зростання показника. При цьому Міністерство торгівлі США опублікувало дані щодо обсягу будівництва нових будинків в країні за минулий місяць: в порівнянні з попереднім місяцем обсяг підвищився на 15,0% і склав 658 тис. одиниць. Експерти припускали, що цей показник за минулий місяць складе 594 тис. будинків.
За підсумками торгів 19 жовтня ц.р. індекс Dow Jones знизився на 72,43 пункту (-0,63%) - до 11504,63 пункту, індекс S&Р опустився на 15,5 пункту (-1,26%) - до 1209,88 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 53,39 пункту (-2,01%) - до 2604,04 пункту.