ua en ru

Фондові торги в США 18 травня 2012 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів перед IPO Facebook

Фондові торги в США 18 травня відкрилися незначною зміною провідних індексів напередодні дебюту Facebook в рамках IPO. Акції Facebook будуть торгуватися на біржі NASDAQ (зазначимо, що індекс Nasdaq поки демонструє низхідну динаміку на відміну від S&P і Dow) з 18:00 за київським часом 18 травня. Первинне розміщення акцій Facebook є рекордним в історії світового інтернет-сектора і одним з найбільших IPO взагалі. Аналітики прогнозують, що зростання вартості акцій компанії під час першої сесії на біржі може досягти 50%. Організаторами первинного розміщення (IPO) виступили найбільші банки США, в числі яких Morgan Stanley, Goldman Sachs і J.P.Morgan Chase.

У відсутність макроекономічної статистики в США на перший план виходять корпоративні новини і новини з Європи, де відбувається ескалація боргової кризи на тлі новин від рейтингових агентств. Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Греції з B - до ССС, пославшись на підвищений ризик виходу країни із зони євро. Погіршили ситуацію на фондовому ринку і дії агентства Moody's, яке знизило довгостроковий рейтинг платоспроможності 16 іспанських банків, включаючи найбільший Banco Santander S.A.

Певна увага інвесторів буде прикута до зустрічі G8, запланованої на 18-19 травня 2012 р. Вона пройде в літній резиденції Президентів США в Кемп-Девіді. Очікується, що головною темою зустрічі стане можливість посилення європейської боргової кризи та дезінтеграції зони євро на тлі ситуації в Греції, де політична криза поставила під загрозу цілісність валютного блоку.

На відкритті торгів підвищенням вартості акцій відзначився багатогалузевий конгломерат General Electric, котирування якого піднялися на 0,4% після того, як компанія заявила про намір удвічі збільшити число спільних підприємств в Китаї з нинішніх 28.

Зростанням котирувань характеризуються і акції високотехнологічного сектора. Капіталізація інтернет-компанії Yahoo! виросла на 6% на тлі інформації про те, що компанія перебуває на завершальній стадії переговорів про продаж частки компанії в Alibaba Group Holding Ltd.

Папери Salesforce.com (розробник однойменної CRM-системи) підскочили на відкритті торгів на 10% на тлі оприлюднених фінансових результатів за I квартал 2012 р., які перевершили прогнози аналітиків.

Станом на 16:50 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 15,59 пункту (+0,13%) - до 12458,08 пункту, індекс S&P - на 2,90 пункту (+0,22%) - до 1307,52 пункту, індекс Nasdaq знизився на 3,40 пункту (-0,12%) - до 2810,10 пункту.