ua en ru

Фондові торги в США 16 грудня відкрилися незначним підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 16 грудня 2010 р. відкрилися незначним підвищенням провідних індексів на тлі макроекономічних новин. Інвесторів надихнули дані Міністерства праці США, що повідомив про зниження числа первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття, що виявилося краще очікувань аналітиків. Показник за тиждень із 5 по 11 грудня ц.р. порівняно з аналогічним показником попереднього тижня знизився на 3 тис. - до 420 тис. У той же час аналітики очікували, що кількість первинних вимог за звітний тиждень складе 425 тис., повідомляє РБК.

Крім того гравців фондового ринку порадували дані за обсягом будівництва нових будинків у листопаді. Міністерство торгівлі США відзвітувало про зростання показника вперше за три місяці на 3,9% - до 555 тис. одиниць. У той час як аналітики очікували, що показник складе 550 тис. одиниць.

Проте в цілому торгова сесія обіцяє бути волатильною у зв'язку з Quаdruple Witching, коли закінчуються опціони і ф'ючерси на індекси та акції. Цей день, який настає раз на квартал, припав на сьогодні.

У той же час пильна увага інвесторів прикута сьогодні до новин з Європи, де зустрічаються лідери країн Євросоюзу. Мета зустрічі - узгодити подальші кроки в рамках подолання кризи, що вибухнула в єврозоні боргової кризи, яка практично "потопила" Грецію і поширилася на Ірландію, змушену звернутися за фінансовою допомогою. На дводенному саміті ЄС також будуть розглядатися питання запобігання поширення боргової кризи на Португалію та Іспанію - наступними в списку країн, ризикують не розплатитися з боргами.

Не залишені без уваги і корпоративні новини. Зокрема, сьогодні свої фінансові результати представила міжнародна кур'єрська служба FedEX. Компанія повідомила, що виручка за звітний період фінансового року досягла 9630 млн дол, що на 12% більше показника за аналогічний період 2009-2010 фінансового року, зафіксованого на рівні 8590 млн дол Незважаючи на зростання показника, компанія все ж "промахнулася" повз прогнози Уолл-Стріт (аналітики очікували виручки на рівні 9,7 млрд дол.) У той же час FedEX дала гарний прогноз на поточний фінансовий рік, зіславшись на збільшення обороту в святкові дні. Це реабілітувало FedEX в очах інвесторів і на цьому тлі акції компанії подорожчали на відкритті торгів на 1% і, ймовірно, продовжать зростати в ході сесії.
Зазначимо, що пізніше фінансовий звіт опублікує один із найбільших виробників програмного забезпечення - американська Oracle Corp. Напередодні цієї події котирування компанії підвищилися на 0,7%. Досить успішно складаються торги і для інших компаній високотехнологічного сектора: акції Microsoft, Intel і Apple додали в ціні 0,2%, 0,14% і 0,32% відповідно.

На відкритті торгів зростання демонструють і "енергетичні" котирування: акції нафтогазових ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips подорожчали на 0,24%, 0,73% і 0,81% відповідно. У той же час в "мінусі" відкрилися торги для нафтосервісних Schlumberger і Halliburton (-0,9% і -0,45% відповідно). На котирування компаній певним чином могла вплинути інформація про те, що Міністерство юстиції США напередодні подало позов проти британської компанії BP Exploration and Production Inc., А також ряду інших компаній у зв'язку з витоком нафти з свердловини BP в Мексиканській затоці. Як повідомили представники американської влади, вони вимагають зобов'язати відповідачів повністю відшкодувати збиток, нанесений навколишньому середовищі, а також покрити всі витрати, пов'язані з усуненням наслідків катастрофи.

Станом на 16:48 індекс Dow Jones підвищився на 4,05 пункту (+0,04%) - до 11461,52 пункту, індекс S & P - на 2,23 пункту (+0,18%) - до 1237,40 пункту , індекс Nasdaq - на 5,78 пункту (+0,22%) - до 2623,00 пункту.