ua en ru

Фондові торги в США 14 травня завершилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 14 травня 2012 р. завершилися зниженням провідних індексів до тримісячних мінімумів на тлі стурбованості інвесторів можливим виходом Греції з єврозони. Котирування представників всіх 10 секторів у складі індексу "широкого ринку" S&Р 500 продемонстрували зниження. Найбільшим скороченням капіталізації відзначилися фінансові і енергетичні компанії.

Негативна динаміка котирувань в банківському секторі обумовлена недавнім вирішенням міжнародного рейтингового агентства Fitch, яке знизило довгостроковий кредитний рейтинг крупного банку J.Р.Мorgan Chase на один ступінь, - з AA- до A+ - з можливістю подальшого пониження. Пониження рейтингу пов'язане з оприлюдненням банком 10 травня ц.р. інформації про втрату 2 млрд дол. на невдалих інвестиціях. Папери J.Р.Мorgan Chase на цьому фоні подешевшали на 3,2%, а його конкурентів Wells Fargo і Citigroup - на 2,7% і 4,12% відповідно. Акції Bank of America знизилися в ціні на 2,7%.

На даний момент переговори по формуванню коаліційного уряду в Греції не можна назвати результативними. Партійним лідерам поки не вдається вирішити суперечності і прийти до консенсусу щодо нового Кабінету міністрів, який повинен продовжити реалізацію жорстких заходів економії, необхідних для отримання кредитної антикризової підтримки. Політична невизначеність в країні не дає світовим біржам вийти з "мінусу".

Крім того, учасники ринку розглядають ситуацію в Греції як можливий сценарій розвитку подій в інших периферійних країнах єврозони, яким ще далеко до виконання цільових показників по скороченню дефіциту бюджету.

Акції інтернет-гіганта Yahoo виросли в ціні на 2% на тлі інформації про відхід у відставку головного виконавчого директора компанії Скотта Томсона, зважаючи на скандал, що вибухнув, у зв'язку з отриманим ним вченим ступенем. Американська преса написала, що до рішення про відставку Томсона глава Yahoo повідомив раду директорів компанії про те, що у нього діагностований рак щитовидної залози.

За підсумками сесії індекс Dow Jones знизився на 125,25 пункту (- 0,98%) - до 12695,35 пункту, індекс S&Р опустився на 15,04 пункту (- 1,11%) - до 1338,35 пункту, а індекс Nasdaq відступив на 31,24 пункту (- 1,06%) - до 2902,58 пункту.

Нагадаємо, фондові торги в США 11 травня завершилися зниженням індексів.