ua en ru

Фондові торги в США 14 березня відкрилися пониженням провідних інедксов

Фондові торги в США 14 березня відкрилися пониженням провідних індексів на тлі ситуації в Японії, яка пережила найсильнішу за 140 років землетрус і слідом за ним руйнівне цунамі. Поки ніхто не береться підраховувати збитки, але вже зараз ясно, що масштаб руйнувань величезний. Інвестори побоюються, що стихійне лихо викличе серйозні економічні наслідки не тільки для самої Японії, що відчуває серйозні проблеми на тлі старіння населення, а й поставить під удар відновлення світової економіки, повідомляє РБК.

На тлі подібних новин японський фондовий ринок обвалився на закритті торгів 14 березня на 6,2%. На європейських біржах трейдери вели себе скуто, але стабільно, індекси продемонстрували також спадну динаміку.

На негативному інформаційному тлі папери американських кредитних організацій опустилися в ціні більш ніж на 1%: акції Citigroup, JPMorgan Chase і Morgan Stanley подешевшали на 1,2%, 1,1% і 1,16% відповідно.

Схожа динаміка спостерігається і серед гірничодобувних компаній. Котирування мідьовидобувної Freeport McMoRan та алюмінієвого гіганта Alcoa втратили на відкритті торгів 1,5% і 0,5% відповідно. Папери інших представників сектора, зокрема Southern Copper Corp. і Cliffs Natural Resources, що торгуються на Нью-Йоркській фондовій біржі, втратили в ціні 0,9% і 1,6% відповідно.

На негативній території відкрилися торги і для нафтогазових компаній США, включаючи Chevron і ConocoPhillips, котирування яких знизилися на 0,1% і 0,8% відповідно. Крім того, зниженням котирувань відзначилися і нафтосервісних компаній Schlumberger і Halliburton (-1,4% і -0,6% відповідно). Ціна на північноморську нафту Brent опустилася на 1,5% до мінімальних значень за 2 тижні, досягнувши позначки 112 дол. / бар. на тлі побоювань щодо уповільнення економічного зростання через катастрофу в Японії.

У той же час на Близькому Сході, що знаходився в центрі уваги протягом останніх тижнів, спостерігається деяка розрядка ситуації. Попередню торговельну сесію американські індекси завершили на позитивній території на тлі того, що Саудівська Аравія залишилася незачепленою заворушеннями, що вселило в інвесторів оптимізм щодо нафтових поставок з регіону.

Глава американської багатопрофільної корпорації General Electric Co. (GE) Джефф Іммельт повідомив, що поки занадто рано оцінювати вплив аварій на японській АЕС на енергетичну галузь. Раніше GE об'єднала свої операції в секторі атомної енергетики з японської Hitachi Ltd. в очікуванні відновлення галузі. На тлі даних новин котирування GE на відкритті торгів знизилися на 2,3%.

Станом на 14:51 індекс Dow Jones знизився на 53,02 пункту (-0,44%) - до 11991,38 пункту, індекс Nasdaq - на 6,13 пункту (-0,22%) - до 2709,63 пункту , при цьому індекс S & P знизився на 6,69 пункту (-0,51%) - до 1297,54 пункту.