ua en ru

Фондові торги в США 14 липня закрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 14 липня закрилися переважно підвищенням провідних індексів, повідомляє РБК. Оптимізм інвесторів був викликаний перш за все корпоративними новинами, які вже другу сесію відводять котирування на світових біржах вгору. Зокрема, вдалим виявився звіт найбільшого в світі виробника мікрочіпів корпорації Intel, який вийшов після закриття американських торгових майданчиків 13 липня ц.р. Чистий прибуток Intel в II кварталі 2010 р. склав 2,9 млрд дол. проти збитків за аналогічний квартал роком раніше у розмірі 398 млн дол. На цьому фоні котирування компанії на закритті торгової сесії підвищилися на 1,7%.
На фоні такого вдалого звіту "колеги" висхідну динаміку котирувань продемонстрували і інші високотехнологічні компанії, включаючи Apple (+0,4%), Hewlett-Packard (+1,2%), Microsoft (+1,2%) і Oracle (+1%). Відзначимо, що для даного сектора вдало склався день і в Європі, де відзвітував нідерландський виробник обладнання для виробництва мікрочіпів компанія ASML Holdings. Згідно звіту компанії, чистий прибуток в I півріччі 2010 р. склав 346,5 млн євро проти збитків у розмірі 221,2 млн євро роком раніше.
Позитивну тенденцію, задану хорошими корпоративними звітами, пригальмували статистичні дані по економіці США. Зокрема, до початку торгової сесії Міністерство торгівлі країни повідомило, що обсяг роздрібних продажів в США в червні 2010 р. знизився на 0,5% в порівнянні з попереднім місяцем - до 360,2 млрд дол. Тим часом аналітики прогнозували, що зниження роздрібних продажів в червні ц.р. складе 0,2% в місячному численні.
Нервозності гравцям американського фондового ринку додав і результат засідання Федеральної резервної системи США, яке відбулося 14 липня. В цілому, інвестори чекали вирішення ФРС переглянути прогноз по зростанню американської економіки у бік пониження. Так, ВВП США в 2010 р. виросте в діапазоні від 3% до 3,5%, а не від 3,2% до 3,7%, як передбачалося раніше.
Акції американської Yum!Brands, яка управляє такими ресторанами швидкого харчування, як KFC, Pizza Hut і Taco Bell, на закритті торгової сесії знизилися в ціні на 1,2% на тлі того, що власний прогноз компанії по виручці за 2010 р. не дотяг до прогнозів аналітиків. Незважаючи на невдалий звіт Yum!Brands, інші компанії сектора, включаючи McDonald's Corp. (+0,1%) і Burger King Holding (+0,7%), завершили її в "плюсі".
У аутсайдерах опинилася британська енергетична компанія BP (-1,9%), акції якої торгуються і на Нью-Йоркській фондовій біржі, на тлі інформації про те, що адміністрація Президента США Барака Обами заявила, що виставила британській компанії BP ще один рахунок, розмір якого склав 99,7 млн дол., на покриття витрат, понесених в ході ліквідації витоку нафти в Мексиканській затоці. За заявою Білого дому, три попередні рахунки, обсяг яких склав 122,2 млн дол., BP сплатила повністю. В цілому, невдало склалися торги і для американських енергетичних гігантів ExxonMobil, ConocoPhillips і Chevron, акції яких подешевшали на 0,3%, 0,8% і 0,2% відповідно.
За підсумками торгів 14 липня індекс Dow Jones підвищився на 3,7 пункту (+0,04%) - до 10366,72 пункту, індекс Nasdaq - на 7,81 пункту (+0,35%) - до 2249,84 пункту, а індекс S&P знизився на 0,17 пункту (-0,02%) - до 1095,17 пункту.