ua en ru

Фондові торги в США 14 грудня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів на 1,1-1,5%

Фондові торги в США 14 грудня 2011 р. завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1%. Інвестори знову почали випробовувати побоювання, пов'язані з борговою кризою в єврозоні, а також звернули увагу на сировинний сектор. Зокрема, трейдери турбуються, що хвиля боргової кризи єврозони може вийти за межі зони євро і охопити інші країни. Деякі вважають створення Бюджетно-податкового союзу, про яке лідери Євросоюзу домовилися за підсумками дводенного саміту, що відбувся минулого тижня, недостатнім для вирішення ситуації. Крім того, негативний настрой додали чутки, що локомотив єврозони - Франція - може позбутися найвищого кредитного рейтингу.
Відзначимо також, що ринки продовжують відчувати тиск після недавнього рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США. За підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) 13 грудня 2011 р. Центробанк прийняв рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, що прогнозувалося більшістю аналітиків. ФРС зазначила, що на даний момент економіка США зростає помірними темпами, незважаючи на очевидне уповільнення загальних темпів зростання світової економіки. У той же час поточного зростання економіки явно недостатньо, щоб знизити рівень безробіття, який залишається стабільно високим.
На цьому тлі котирування акцій фінансового сектора США пішли в "мінус". Акції найбільшого в США банку Bank of America знизилися в ціні на 1,7%, тоді як папери його конкурентів Citigroup і Morgan Stanley подешевшали на 3,2% і 0,7%.
Курс євро по відношенню до долара впав нижче 1,30 дол./євро - до найнижчого рівня за останні 11 місяців. Це викликало різке зниження цін на сировину. Зокрема, нафта до завершення сесії подешевшала більш ніж на 5%, що привело до зниження котирувань акцій нафтосервісних компаній США. Так, цінні папери Schlumberger подешевшали на 4,8%, а її основного конкурента Halliburton - на 2,7%. Тим часом нафтогазові компанії відзначилися менш значним пониженням ринкової капіталізації: акції Chevron знизилися в ціні на 3%, а її конкурентів ConocoPhillips і ExxonMobil - на 1,9% і 1,4%.
Також помітний спад продемонстрували акції золотодобувних компаній Barrick Gold і Newmont Mining. Їх котирування знизилися на 4,2% і 2,4% відповідно слідом за падінням "золотих" ф'ючерсів на 4,6% до закриття торгів.
За підсумками торгів 14 грудня 2011 р. індекс Dow Jones знизився на 131,46 пункту (-1,10%) - до 11823,48 пункту, індекс S&P опустився на 13,91 пункту (-1,13%) - до 1211, 82 пункти, а індекс Nasdaq - на 39,96 пункту (-1,55%) - до 2539,31 пункту.