ua en ru

Фондові торги в США 13 листопада відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 13 листопада відкрилися зниженням провідних індексів, приводом для чого стали як новини з КНР, так і побоювання інвесторів щодо подальшої політики Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Основним приводом для песимізму інвесторів залишається майбутнє засідання комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, до якого залишилося трохи більше місяця. Засідання стартує 17 грудня, а його підсумки будуть підведені днем пізніше. Аналітики не виключають, що, беручи до уваги досить сильні макроекономічні дані по економіці США, опубліковані минулого тижня, ФРС може прийняти рішення про початок скорочення програми кількісного пом'якшення (QE3). У цьому контексті інвестори ще більше чекають виступи Джанетт Йеллен, яка розглядається в якості основної кандидатури на посаду нового глави ФРС США, сподіваючись, що її заява зможе в деякому роді пролити світло на подальші кроки ФРС.

Новим розчаруванням для гравців стали новини з Китаю. За підсумками чотириденній зустрічі керівників Компартії країни керівництво КНР оголосило про те, що бере новий курс на лібералізацію економічного життя Піднебесної. Згідно з новим курсом, ринкові відносини стануть основою для розподілу ресурсів. Звіт, опублікований за підсумками засідання, не вразив фахівців. Наповнений здебільшого яскравою партійною риторикою, він не дав вичерпного уявлення про деталі нового плану. Це і стало основною причиною скептицизму гравців. Після публікації заяви азіатські індекси почали втрачати позиції. Так, провідні індекси на торгах в Гонконзі і Шанхаї просіли майже на 2%.

До офіційного відкриття торгової сесії результати своєї звітності за квартал опублікував оператор великої мережі роздрібної торгівлі macy's. Згідно зі звітом компанії, її чистий прибуток за підсумками III кварталу 2013 р. становила в перерахунку на звичайну акцію 0,47 дол. Результату перевершив прогноз аналітиків Reuters, розраховували, що прибуток складе 0,39 дол./акція. Продажі компанії зросли 3,5%, чистий прибуток - на 31% порівняно з показниками за аналогічний період минулого року. На цьому тлі котирування успішно відзвітували macy's піднялися на відкритті торгів на 6,8%.

Вже після офіційного завершення сесії результати фіндіяльності за квартал повідомлять телекомунікаційна компанія Cisco Systems з Каліфорнії і оператор парків розваг SeaWorld Entertainment. Напередодні звітності акції Cisco Systems подешевшали на 0,5%, а котирування SeaWorld Entertainment просіли на 0,4%.

Котирування компанії Starbucks опустилися на 0,9%, після того, як суд зобов'язав оператора мережі кав'ярень виплатити 2,7 млрд дол. компанії Kraft Foods. Причиною судового розгляду і присудження виплат став достроковий розрив контракту між компаніями, що Starbucks зробив в односторонньому порядку.

Станом на 16:36 за київським часом 13 листопада 2013 р. індекс Dow Jones знижується на 73,08 пункту (-0,46%) - до 15677,59 пункту, індекс S&P просідає на 6,25 пункту (-0,35%) - до 1761,41 пункту, а індекс Nasdaq - на 16,18 пункту (-0,41%) - до 3903,74 пункту.