ua en ru

Фондові торги в США 12 листопада закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США завершились12 листопада 2013 р. незначним зниженням більшості провідних індексів в межах 0,2-0,3%, що не сильно відрізняється на рівні відкриття. Крім того, трохи новин прийшло в ході самої сесії на біржі. Помірне зниження індексів можна пояснити побоюваннями інвесторів із приводу "перегріву" ринку. Виняток становив індексу високих технологій Nasdaq: він закрився майже без змін.

Відновилося обговорення питання про скорочення стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Після попереднього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США минуло два тижні, до наступного залишається близько місяця. Проте вже на початку листопада 2013 р. стали відомі деякі дані по американській економіці, які додали невизначеності цього питання.

Попередні дані по зростанню ВВП США в III кварталі 2013 р. значно випередили прогнози аналітиків - 2,8% в річному обчисленні. Досить оптимістичними стали дані про створення робочих місць у жовтні (зростання до 204 тис. замість прогнозу 120 тис.), нейтральними - за зверненнями за допомогою з безробіття (невелике зниження заявок до 336 тис., очікування аналітиків - 335 тис.).

Проте в контексті рішення ФРС така інформація може серйозно спантеличити гравців ринку. Адже основна умова для урізання QE3 - це стабілізація американської економіки, що і відбувається, якщо судити за макроекономічними даними, незважаючи на "шатдаун" держапарату США в першій половині жовтня. Перспектива скорочення програми знову насторожливо впливає на ринки.

Деякі аналітики і трейдери вважають, що QE3 буде урізана за підсумками наступного засідання FOMC, яке завершиться 18 грудня 2013 р. Самі чиновники ФРС скептично ставляться до подібних побоювань. Так, голова Федерального резервного банку Міннеаполіса Нараяна Кочерлакота заявив, що "ринок праці США ще досить слабкий" і що "при низькій інфляції у FOMC буде багато інструментів монетарної політики для вирішення цієї проблеми".

Не дуже позитивною новиною стали дані по індексу ділового оптимізму США, надані Федерацією підприємців NFIB. В жовтні 2013 р. показник помітно знизився - з 93,9 пункту (вересень ц.р.) до 91,6 пункту. Очікувалося ж куди більш помірне зниження приблизно до 93,5 пункту.

До офіційного відкриття торгової сесії результати своєї фінансової діяльності за квартал опублікував провайдер супутникового телебачення DISH Network. Результати компанії за III квартал перевершили прогнози. Виручка за липень-вересень 2013 р. склав 3,6 млрд дол., чистий прибуток досягла 315 млн дол. проти чистого збитку в розмірі 158 млн дол. роком раніше. За підсумками торгів котирування компанії виросли на 6,0%.

Свої квартальні дані опублікував і техаський хостинг-провайдер Rackspace. За липень-вересень 2013 р. чистий прибуток компанії впав на 40% у річному обчисленні, хоча виручка дещо зросла. У результаті ринкова капіталізація Rackspace до кінця сесії впала на 11,9%.

Одна з найбільших будівельних компаній США DR Horton показала позитивні результати за підсумками III кварталу 2013 р., які приблизно відповідали прогнозами аналітиків. На цьому тлі котирування компанії виросли на 4,7% і потягнули за собою вгору вартість акцій компаній свого сектора (зростання 0,5-1,0% у інших фірм галузі будівництва житлових будинків).

За підсумками торгової сесії 12 листопада 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 32,43 пункту (-0,21%) - до 15750,67 пункту, індекс S&P знизився на 4,20 пункту (-0,24%) - до 1767,69 пункту, а індекс Nasdaq майже не змінився, показавши мінімальне зростання на 0,13 пункту (+0,00%) - до 3919,92 пункту.