ua en ru

Фондові торги в США 11 жовтня відкрилися невеликим зростанням індексів

Фондові торги в США 11 жовтня 2013 р. відкрилися невеликим зниженням провідних індексів, які перейшли потім в помірне зростання в межах 0,3%. Після дводенного ралі трейдери чекають, до чого призведуть заяви республіканців про готовність до переговорів з демократами з питання державного боргу США.

В кінці торгової сесії 10 жовтня спікер палати представників конгресу Джон Бейнер виправдав надії інвесторів, оголосивши про готовність республіканців до переговорів з урядом щодо тимчасового підвищення порогу держборгу. Запропонований ним план дозволить дещо відстрочити перевищення "стелі" боргу (приблизно на 1-2 місяці за прогнозами аналітиків), що дозволить вивільнити час і сили для консультацій щодо прийняття бюджету.

У питанні затвердження бюджету республіканці поки не планують йти на поступки. Вже 11-й день США живе в новому фінансовому році без прийнятого держбюджету. Через це з 1 жовтня триває "шатдаун" американського держапарату: 3,4 млн працівників бюджетної сфери понад 800 тис. осіб відправлені в неоплачувану відпустку. Закриті національні парки та музеї, в деяких міністерствах кількість вийшли в "відпустку" співробітників досягає 80-90%. Частково через це другий тиждень не виходять деякі важливі макроекономічні звіти - ті, які зазвичай становить федеральний уряд, а не регіональні влади або недержавні організації.

Серед таких доповідей варто зазначити звіт Мінторгу США за обсягом роздрібних продажів у США у вересні 2013 р., який очікувався сьогодні. Однак через "шатдаун" оголошення результатів було перенесено. Зате через півгодини після відкриття торгів вийшла спільний доповідь Reuters і Мічиганського університету за попередніми даними індексу споживчої довіри за жовтень 2013 р. Експерти очікували невеликого зниження - до рівня в 76,0 пункту, проте звіт показав більш сильну коригування - до 75,2 пункту. Як не дивно, на цьому тлі індекси, які перебували в незначному мінусі при відкритті, пішли в "зелену" зону приблизно на 0,2-0,3%.

З корпоративних новин увага трейдерів прикута до котирувань паперів двох великих банків, які відзвітували про результати за III квартал 2013 р. J.P.Morgan Chase показав чистий збиток 380 млн дол. проти чистого прибутку 5,7 млрд дол. роком раніше. Однак навіть такі дані виявилися набагато кращими за прогнози аналітиків, тому котирування J.P.Morgan Chase на 17:15 за київським часом ростуть на 0,6%.

Квартальний звіт надав банк Wells Fargo, результати якого виявилися вище прогнозів: чистий прибуток за підсумками III кварталу 2013 р. виріс на 13% і склала 5,6 млрд дол. Однак на тлі новин про зниження на 43% прибутку банку в сегменті іпотечного кредитування (а Wells Fargo вважається найбільшим банком в Америці в цій галузі) акції компанії дешевшають: на 17:15 за київським часом зниження становить 1,8%. Тут варто враховувати і різке зростання котирувань на початку торгів після сильного падіння при відкритті сесії.

Також відомо, що на наступному тижні свої квартальні звіти представлять інші великі кредитні інститути США: Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs і Morgan Stanley.

Станом на 17:15 за київським часом 11 жовтня індекс Dow Jones росте на 45,91 пункту (+0,30%) - до 15171,98 пункту, індекс S&P підвищується на 3,40 пункту (+0,20%) - до 1695,96 пункту, а індекс Nasdaq - на 8,73 пункту (+0,23%) - до 3769,48 пункту.