ua en ru

Фондові торги в США 11 листопада відкрилися зростанням провідних індексів на тлі новин з Італії

Фондові торги в США 11 листопада 2011 р. відкрилися помітним зростанням провідних індексів на тлі новин з Італії, де сенат (верхня палата парламенту) ухвалив закон про заходи жорсткої економії, або "закон про фінансову стабільність". Схвалений сьогодні пакет включає комбінацію заходів з урізування бюджетних витрат і реформування італійської економіки, яка практично не зростає. Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі раніше пообіцяв, що піде у відставку, як тільки парламент схвалить пакет економічних реформ і заходів жорсткої економії. Таким чином, 75-річний політик може покинути вищий пост в найближчі дні.
Позитиву сприяли і звістки з Греції, де було завершено формування перехідного коаліційного уряду на чолі з колишнім віце-президентом Європейського центробанку Лукасом Пападемосом. До складу уряду "100 днів" (приблизно стільки часу залишається до позачергових парламентських виборів), в основному, увійшли міністри від двох провідних партій країни - PASOK (Всегрецький соціалістичний рух) і "Нова демократія". Ключовий пост - міністра фінансів - зберіг за собою Евангелос Венізелос.
На цьому тлі підвищенням котирувань відзначився банківський сектор США: акції Bank of Аmerica, Citigroup, JPMorgan Chase і Morgan Stanley додали в ціні в середньому по 2%. Не поступаються банкам в плані зростання котирувань і нафтогазові компанії США: папери ExxonMobil, Chevron і ConocoPhillips подорожчали на 1,4-1,6%.
Надали підтримку ринку сьогодні і корпоративні новини. На 5,5% на відкритті торгів злетіли в ціні акції медіакомпанії Walt Disney, що опублікувала після завершення попередньої торгової сесії свій фінансовий звіт. Чистий прибуток компанії за підсумками фінансового року, який завершився 1 жовтня 2011 р., виріс на 21%, склавши 4,807 млрд дол. Виручка компанії за звітний період збільшилася на 7%, склавши 40,893 млрд дол.
Сприятливо на настрій учасників ринку вплинула і макроекономічна статистика, яка підтримала загальний позитивний настрій даними щодо індексу споживчої довіри в США. Показник, за попередніми даними, в листопаді 2011 р. склав 64,2 пункту, хоча аналітики очікували, що попереднє значення індексу за листопад складе 61,5 пункту.
Станом на 17:01 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 210,62 пункту (+1,77%) - до 12104,41 пункту, індекс S&P - на 19,38 пункту (+1,56%) - до 1259 , 08 пункту, індекс Nasdaq - на 31,98 пункту (+1,22%) - до 2657,13 пункту.