ua en ru

Фондові торги в США 10 жовтня закрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 10 жовтня закрилися підвищенням провідних індексів. Минула торгова сесія стала найкращою за 2013 р. для індексу Dow, який вході торгів набрав понад 300 пунктів, або 2,2%. І S&P 500 і Nasdaq також додали більш ніж по 2%.

Незважаючи на те, що в США вже пішов дев'ятий день "шатдауна" і сотні тисяч працівників бюджетних установі все ще перебувають у вимушеній відпустці, дефолт, який загрожує американській економіці протягом наступних семи діб, підштовхнув ряд представників республіканців до компромісу. Як повідомили неназвані джерела представникам ЗМІ, республіканці виступають з пропозицією тимчасового підняття "стелі" держборгу, щоб дещо віддалити "дедлайн", вирішивши бюджетні та боргові проблеми до його настання.

Позитивний вплив на хід торгів продовжує надавати заяву президента США Барака Обами про призначення кандидатури блискучого економіста і прихильниці поточних заходів Центробанку країни Джанет Йеллен на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС). У разі схвалення Сенатом, Йеллен стане першою жінкою-керівником ФРС. У зв'язку з тим, що Йелллен відома як прихильник відносно ліберального курсу, американські, інвестори все менше побоюються перспектив швидкого скорочення програми "кількісного пом'якшення".

Не менш цікавий для інвесторів сезон корпоративної звітності. Нагадаємо, що в останній день робочого тижня належить відзвітувати двом найбільшим американським банкам JPMorgan Chase і Wells Fargo, результати яких, безсумнівно, вплинуть на весь банківський сектор.

Напередодні звітності акції JPMorgan Chase подорожчали на 3,5%, а котирування Wells Fargo піднялися на 2,7%. Інші фінансові установи банківського сектора також відзначилися цілком відчутним зростанням котирувань. Ринкова капіталізація Bank of America зросла на 2,8%, акції Citigroup подорожчали на 2,7%, а папери Goldman Sachs додали в ціні 2,3%.

Не менш вражаючий зростання продемонстрували компанії високотехнологічного сектора, де акції Netflix піднялися в ціні на 5,4%, котирування eBay додали 2%, ринкова капіталізація Facebook зросла на 2,5%, паперу Priceline подорожчали на 2,4%, а Tesla - на 2,5%. Зазначимо, що ці папери, одні з найбільш торгованих, останні кілька днів перебували під серйозним тиском.

У низці корпоративних звітів, результати своєї діяльності за квартал оприлюднила мережа ресторанів Ruby Tuesday. Компанія відзвітувала про збитки, які перевищили прогноз аналітиків, у зв'язку з чим її котирування обвалилися на 17,1%.

Папери виробника програмного забезпечення Citrix Systems впали в ціні на 11,9% на тлі слабкого прогнозу компанії.

За підсумками торгової сесії 10 жовтня 2013 р. індекс Dow Jones підвищився на 323,09 пункту (+2,18%) - до 15126,07 пункту, індекс S&P піднявся на 36,16 пункту (+2,18%) - до 1692,56 пункту, а індекс Nasdaq виріс на 82,97 пункту (+2,26%) - до 3760,75 пункту.