ua en ru

Фондові торги в США 1 жовтня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в США 1 жовтня відкрилися підвищенням провідних індексів на тлі очікувань якнайшвидшого завершення американського "шатдауна".

Днем раніше, 30 вересня, всі три провідних індексу за результатами торгів пішли в мінус, приводом для чого став запуск американськими властями процедури "шатдауна" на тлі відсутності домовленості щодо прийняття нового бюджету країни.

"Шатдаун", що став результатом того, що конгресмени не змогли прийняти бюджет на 2014 р., передбачає часткову тимчасове призупинення роботи бюджетних установ США, включаючи і держапарат країни. В результаті сотні тисяч бюджетників були відправлені у вимушену, безстроковий і неоплачувану відпустку, у зв'язку з ніж економіка США може понести серйозні втрати. Однак інвестори сподіваються, що рішення по бюджету буде досягнуто і поточна ситуація не триватиме довго.

З іншого боку, "шатдаун" може зіграти на руку інвесторам, відсунувши можливе рішення ФРС про швидкі терміни згортання програми "кількісного пом'якшення", настільки небажаного для трейдерів.

Сьогоднішній день небагатий на макроекономічні новини, однак оптимізму інвесторам надала публікація останніх даних по індексу ділової активності ISM в обробній промисловості США. Згідно з доповіддю Інституту з управління постачаннями, індекс ділової активності (ISM index) у вересні 2013 р. підвищився до 56,2 пункту проти 55,7 пункту в серпні ц.р.

Результат перевершив очікування аналітиків, що прогнозували, що показник складе лише 55,0 пункту.

До офіційного відкриття торгів результати своєї діяльності за IV фінансовий квартал і весь 2013 фінансовий рік оприлюднив аптечний оператор Walgreen Company. За підсумками IV квартал прибуток компанії злетіла на 85% - до 657 млн дол. на тлі зростання продажів у фармакологічному секторі. Квартальні продажі компанії виросли на 5,1% - до 17,9 млрд дол. Яскрава звітність не позначилася на котируваннях паперів компанії, вже в ході pre-market торгів акції Walgreen Company подорожчали на 1,3%. На відкритті сесії її ринкова капіталізація зросла більш ніж на 3%.

Інші компанії сектора також продемонстрували позитивну динаміку: котирування акцій Rite Aid Corporation зросли на майже на 3%, акції BioScrip Inc. додали в ціні 0,1%, у той час як ринкова капіталізація Omnicare, Inc. зросла на 0,9%.

Котирування фармацевтичної компанії Merck опинилися під впливом повідомлення про її намір звільнити 8,5 тис. співробітників в рамках реструктуризації підрозділів досліджень і розробок на тлі затримок американськими регуляторами виходу нових препаратів компанії. Акції Merck додали в ціні 2,2%.

На загальному позитивному фоні американські фінансові установи відзначилися бічним рухом котирувань. Акції Wells Fargo просіли в ціні на 0,1%, Bank of America зросли на 0,5%, акції Morgan Stanley додали в ціні 0,5%, у той час як ринкова капіталізація Jpmorgan Chase зросла на 0,02%.

Станом на 18:42 мск 30 вересня індекс Dow Jones підвищився на 60,01 пункту (+0,40%) - до 15189,68 пункту, індекс S&P - на 11,06 пункту (+0,66%) - до 1692,55 пункту, індекс Nasdaq - на 30,01 пункту (+0,80%) - до 3801,55 пункту.