ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися пониженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 27 вересня 2013 р. відкрилися пониженням провідних індексів на тлі політичної кризи в Італії та бюджетної невизначеності в США. На Апеннінах назріває загроза розпаду правлячої коаліції: на цьому тижні партія Сильвіо Берлусконі погрожує вийти з коаліції, якщо екс-прем'єр буде виключено з парламенту слідом за визнанням його винним у податковому шахрайстві. Сьогодні прем'єр-міністр Італії Енріко Летта має зустрітися з Президентом республіки Джорджо Наполітано, щоб обговорити ситуацію, що склалася.

У США наближається початок нового бюджетного року (1 жовтня), в який федеральний уряд ризикує вступити без затвердженого бюджету. Якщо конгрес США до 1 жовтня не прийме закон про бюджетне фінансування федеральних відомств, американському уряду загрожує зупинка роботи. Крім того, Мінфін США 17 жовтня може вичерпати можливості для запозичень у межах поточного ліміту держборгу.

Котирування французького виробника сталевих труб Vallourec впали на 8%, після того як компанія попередила, що знецінення бразильського реала і тимчасове ослаблення попиту на буріння нових нафтових свердловин у Бразилії негативно вплинуть на зростання виручки Vallourec за 2013 р.

Акції найбільшого у Великобританії брокера на ринку нерухомості Countrywide Plc. подешевшали на 1,8% на тлі інформації про те, що інвестфонд Alchemy Partners продає 5,9% акціонерного капіталу Countrywide.

Водночас помітне зростання - на 12% - демонструють котирування данського виробника вітряних турбін Vestas Wind Systems. Японська корпорація Mitsubishi Heavy повідомила, що вона і Vestas домовилися створити спільне підприємство на паритетних засадах з проектування, будівництва та продажу морських ветроэнергостанций.

На 0,8% з початку торгів подорожчали акції німецького виробника спортивного взуття Adidas, що пояснюється хорошою фінансовою звітністю його американського конкурента - Nike. Минулої ночі Nike представила квартальні результати, які перевершили очікування аналітиків.

Станом на 11:37 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 19,83 пункту (-0,30%) - до 6545,76 пункту, німецький DAX - на 17,23 пункту (-0,20%) - до 8646,87 пункту, французький CAC 40 - на 5,59 пункту (-0,13%) - до 4181,13 пункту, а швейцарський SMI - на 11,12 пункту (-0,14%) - до 8050,24 пункту.