ua en ru

Фондові торги в Європі 8 січня відкрилися зниженням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 8 січня 2014 р. відкрилися зниженням більшості провідних індексів, лише швейцарський SMI опинився в "зеленій" зоні. Попередня торгова сесія завершилася зростанням провідних індексів на тлі сприятливих макроекономічних даних, де приємним сюрпризом для інвесторів стали нові дані з безробіття в Німеччині: там в грудні несподівано скоротилася кількість безробітних.

У фокусі інтересів інвесторів опинилися сьогодні, швидше, корпоративні новини. Особливо на цьому фронті відзначився британський супермаркет Sainsbury, який порадував інвесторів несподівано позитивною звітністю, що свідчить про зростання продажів в різдвяний період. Загальний обсяг продажів за III квартал, згідно зі звітом компанії, виріс на 2,5%. Без обліку продажів палива показник виріс на 2,7%.

Серед макроекономічних новин сьогодні - нові дані з торговельного балансу Німеччини, опубліковані до офіційного торгового старту. Згідно зі звітом Федерального статистичного агентства країни, позитивне сальдо торгового балансу Німеччини в листопаді 2013 р. з урахуванням сезонних коливань склало 17,8 млрд євро проти прогнозу в 18,0 млрд євро. При цьому обсяг експорту за звітний період підвищився на 0,3% в місячному численні, а обсяг імпорту знизився в місячному численні на 1,1%. Експерти прогнозували, що обсяг експорту в листопаді зросте на 0,35%, тоді як обсяг імпорту збільшиться на 0,3%. Експорт ФРН демонструє зростання вже чотири місяці поспіль, імпорт у листопаді, однак, трохи просідає. Як відзначають фахівці, такий стан справ сприятливий для самої Німеччини, але не найкращим чином впливає на інші європейські країни.

Серед очікуваних повідомлень - нові дані щодо безробіття і роздрібних продажів в зоні євро, а також дані по безробіттю в США за грудень від дослідницької ADP.

Раніше франко-данський авіаперевізник Air France-KLM заявив, що пасажиропотік в грудні виріс на 2,1% в річному обчисленні. В результаті котирування акцій компанії ростуть на 3,6%.

Рейтингове агентство Moody's винесло на перегляд з можливістю зниження рейтинг автомобілебудівної компанії Fiat. Раніше рейтинг був затверджений на рівні Ba3. Можливе зниження відображає фінансові позиції компанії в рамках її планів про встановлення повного контролю над Chrysler Group LLC. Котирування акцій Fiat знижуються на 1,1%.

Корпорація Nestle SA, навпаки, незабаром може вступити в партнерство з Cellular Dynamics International в рамках вивчення залежності дієт від хвороб. Незважаючи на дану інформацію, оприлюднену Wall Street Journal, котирування паперів Nestle SA знизилися на 0,2%.

Станом на 10:50 за київським часом 8 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знизився на 15,70 пункту (-0,23%) - до 6739,75 пункту, німецький DAX - на 16,81 пункту (-0,18%) - до 9489,39 пункту, французький CAC 40 - на 4,41 пункту (-0,10%) - до 4258,27 пункту, у той час як швейцарський SMI підвищується на 15,76 пункту (+0,19%) - до 8335,16 пункту.