ua en ru

Фондові торги в Європі 8 червня відкрилися пониженням провідних індексів на тлі виступу Бернанке

Фондові торги в Європі 8 червня 2011 р. відкрилися пониженням провідних індексів слідком за біржами США, де котирування знижувалися після заяв глави Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, який визнав, що темпи зростання економіки США сповільнилися. Про це повідомляє РБК. При цьому глава Федерального резерву не дав вказівок щодо проведення додаткових заходів її стимулювання, що немало розчарувало ринок. Аналітики зазначають, що від виступу Бернанке ніхто не чекав особливого позитиву. В той же час песимістичні нотки в заявах голови ФРС сприяли появі занепадницькиз настроїв у трейдерів.
"Схоже, що темпи зростання економіки США з початку року дещо нижчі, ніж очікувалося", - повідомив Бернанке в ході свого виступу напередодні увечері. Не дивлячись на це, Бернанке відзначив, що негатив в економіці, ймовірно, не продовжиться довго і в II півріччі поточного року американська економіка продемонструє ознаки зміцнення.
До відкриття торгової сесії в Європі виконуючий обов'язки директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джон Ліпскі підтвердив думку Бернанке, яка прозвучала раніше, про те, що уповільнення темпів зростання американської економіки - тимчасове явище. Зокрема, Ліпскі заявив, що ФРС США, ймовірно, не доведеться удаватися до додаткових заходів стимулювання американської економіки, оскільки темпи її зростання в найближчі декілька місяців зростуть, чому сприятиме зростання експорту. Все ж таки коментарі Ліпскі не змогли надати підтримку європейському фондовому ринку.
На відкритті фондових торгів акції більшості європейських банків значно подешевшали. Котирування Lloyds Banking Group знизилися на 1,27%, його конкурента Royal Bank of Scotland - на 1,57%, папери британського Barclays подешевшали на 1,18%, HSBC Holdings - на 0,71%.
Зниженням котирувань відзначилися також гірничодобувні компанії Європи на тлі зниження цін на промислові метали. Акції британо-австралійських ВНР Billiton і Rio Tinto знизилися в ціні на 1,1% і 0,6% відповідно, швейцарської Xstrata - на 2,08%.