ua en ru

Фондові торги в Європі 5 липня 2012 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів

Фондові торги в Європі 5 липня 2012 р. відкрилися незначною зміною провідних індексів напередодні засідання Європейського центробанку (ЄЦБ), за підсумками якого буде ухвалено рішення щодо рівня облікової ставки.

Аналітики очікують, що ЄЦБ скоротить облікову ставку до історичного мінімуму 0,75% з 1,0% в рамках заходів зі стимулювання економічного зростання. Пізніше глава ЄЦБ Маріо Драгі проведе прес-конференцію, на якій озвучить прогнози щодо темпів економічного зростання на найближчу перспективу.

Крім того, трейдери очікують результатів засідання комітету по кредитно-грошовій політиці Банку Англії, який, як прогнозується, залишить базову облікову ставку без змін - на найнижчому в історії рівні 0,5% річних.

Серед корпоративних новин слід зазначити завершення історичної угоди між німецькими автовиробниками Volkswagen і Porsсhe. Акції обох компаній зросли в ціні на відкритті торгів більш ніж на 3% після того, як Volkswagen залагодив всі формальності з німецькими податковими органами у зв'язку з покупкою 50,1-процентної частки в капіталі Porsche. Таким чином, Porsche стала 100-процентним дочірнім підприємством VW. Транзакція обійшлася VW в 4,46 млрд євро.

Папери британського концерну GKN - найбільшого в Європі виробника автомобільних деталей і компонентів для аерокосмічної промисловості - підскочили в ціні на 9,9% на тлі інформації про те, що GKN домовився про покупку підрозділу Volvo, що займається виробництвом авіадвигунів.

На "негативний" території відкрилися торги для іспанського банку Bankia, акції якого подешевшали на 1,8% після того, як стало відомо про відставку головного виконавчого директора кредитної організації Франциско Верду. Про відставку було оголошено напередодні, рішення вступило в силу негайно.

Пізніше сьогодні Іспанія і Франція проведуть аукціони з розміщення держоблігацій, до яких також буде прикута увага ринків.

Станом на 11:17 за київським часом британський індекс FTSE 100 підвищився на 1,76 пункту (+0,03%) - до 5686,23 пункту, німецький DAX - на 9,71 пункту (+0,15%) - до 6574,51 пункту, французький CAC 40 відступив на 4,43 пункту (-0,14%) - до 3263,32 пункту, а швейцарський індекс SMI піднявся на 12,54 пункту (+0,20%) - до 6213,85 пункту.

Нагадаємо, торги на європейських фондових ринках 4 липня 2012 р. завершилися зниженням основних індексів.