ua en ru

Фондові торги в Європі 5 серпня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 5 серпня відкрилися підвищенням провідних індексів. Основним приводом для відкриття торгів в "зеленій" зоні став загальний позитивний фон.

Торгова сесія в США завершилася зростанням провідних індексів, причиною стали опубліковані раніше макроекономічні дані по американському ринку праці. Вони дали інвесторам надію на те, що Федеральна резервна система (ФРС) США найближчим часом не піде на згортання програми "кількісного пом'якшення".

Згідно з доповіддю Мінпраці США, рівень безробіття в США в липні 2013 р. знизився і склав 7,4%, між тим кількість робочих місць в економіці США (без урахування сільського господарства) в минулому місяці зросла на 162 тис., тоді як аналітики очікували зростання зайнятості на 184 тис. (згідно з опитуванням Reuters). Не найсильніші показники по ринку праці дали інвесторам підстави вважати, що політика ФРС США найближчим часом залишиться незмінною.

Добрими новинами також стали макроекономічні дані з Китаю, де активність у секторі послуг в липні склала 51,3 пункту.

За оцінками фахівців, сьогодні увага інвесторів приверне в першу чергу банківський сектор, де основний інтерес гравців викликаний прийдешньої звітністю такого великого банку, як HSBC. Аналітики очікують досить сильних результатів звітності за підсумками півріччя: прибуток банку може зрости на 15%. Котирування банку напередодні звітності просіли на 0,11%.

На цьому тлі європейські банки продемонстрували наступну динаміку. Папери британського Royal Bank of Scotland впали в ціні на 1,1%, котирування Lloyds Banking-подорожчали на 3,4%, акції Barclays - в плюсі на 0,8%. Акції французького Societe Generale додали в ціні 0,4%, як і його конкурента BNP Paribas.

Також на фронті корпоративних новин увага інвесторів привернула опублікована набряклість нідерландського оператора поштового зв'язку PostNL. За результатами II кварталу операційний прибуток компанії знизився, однак не так суттєво, як очікувалося. Акції PostNL незважаючи на це просіли на 6,9%.

В полі інтересів інвесторів опинилися компанії по виробництву продуктів харчування. Тут найбільший інтерес викликало повідомлення компанії Fonterra, одного з найбільших експортерів молочної продукції з Нової Зеландії. Компанія заявила, що в деяких продуктах можуть міститися бактерії, що викликають ботулізм. На цьому тлі котирування компанії опустилися більш ніж на 6%.

Станом на 11:16 за Києвом британський індекс FTSE 100 підвищився на 24,46 пункту (+0,37%) і склав 6672,33 пункту, німецький індекс DAX піднявся на 10,48 пункту (+0,12%) - до 8417,42 пункту, французький CAC 40 - на 4,41 пункту (+0,11%) і склав 4050,06 пункту, швейцарський SMI піднявся на 17,60 пункту (+0,22%) - до 7981,53 пункту.