ua en ru

Фондові торги в Європі 30 жовтня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 30 жовтня 2013р. відкрилися зростанням провідних індексів. Інвестори в Європі, як і їх колеги по всьому світу, чекають закінчення засідання комітету Федеральної резервної системи (ФРС) США, де обговорюється питання скорочення програми "кількісного пом'якшення", яка служить надійною опорою американській економіці.

Дводенне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, що стартує 29 жовтня, завершиться сьогодні о 22:00 мск. Більшість інвесторів сходяться на думці, що ФРС США найближчим часом не наважиться на прийняття кроків, скорочують стимулюючі заходів. Адже економіка країни, яка нещодавно вийшла з-під тиску "шатдауна", ще досить вразлива. Гравці сподіваються, що в контексті поточних умов, ФРС ухвалить заходів щодо згортання стимулювання не раніше ніж у 2014р. Окремі фахівці упевнені, що це відбудеться не раніше березня наступного року.

Напередодні публікації заяви ФРС, яке підіб'є підсумки дводенного засідання, торговельні майданчики по всьому світу відзначилися здебільшого позитивною динамікою. Так, фондові торги в США, де за останні сім торгових сесій індекс S&P 500 у шести з них оновив свій історичний рекорд, завершилися значним зростанням провідних індексів в середньому на 0,5%. Сесія в Японії завершилася впевненим зростанням індексу Nikkei на 1,23%, чого також частково сприяло ослаблення ієни. Попередня торгова сесія в Європі завершилася 29 жовтня, також закрилися підвищенням індексів.

На загальному позитивному фоні котирування європейських банків здебільшого відзначилися зростанням котирувань. Так, акції британського Royal Bank of Scotland виросли на 0,8%, ринкова капіталізація Lloyds Banking збільшилася на 1,2%, а цінні папери Barclays подорожчали на 2,3%. У Франції кредитні установи також відзначилися висхідною динамікою: Societe Generale додали в ціні 0,3%, акції BNP Paribas подорожчали на 0,2%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зросла на 0,3 %. Акції німецького Commerzbank подорожчали на 0,4%, а ринкова капіталізація Deutsche Bank AG скоротилася на 0,3%.

Серед телекомунікаційних компаній простежується спадна динаміка. Ринкова капіталізація британської телекомунікаційної Vodafone скоротилася на 0,4%, акції Telecom Italia подешевшали на 1,3%, котирування Orange опустилися на 0,4%, а папери Deutsche Telekom - на 0,3%.

Котирування британського нафтогазового концерну BP опинилися під впливом опублікованій напередодні звітності компанії, згідно з яким скоригована квартальний прибуток склав 3,7 млрд дол., що виявилося вищим за очікування ринку. Аналітики прогнозували показник на рівні 3,17 млрд дол. Котирування BP виросли на 1,2%, а ринкова капіталізація конкуруючої Royal Dutch Shell збільшилася на 0,6%.
Станом на 10:25 за Києвом 30 жовтня британський індекс FTSE 100 додав 21,24 пункту (+0,31%) - до 6795,97 пункту, німецький DAX підвищився на 11,47 пункту (+0,13%) - до 9033,51 пункту, французький CAC 40 виріс на 0,34 пункту (+0,01%) - до 4278,43 пункту, швейцарський SMI підвищився на 6,02 пункту (+0,07%) - до 8243,05 пункту.