ua en ru

Фондові торги в Європі 27 вересня завершилися зниженням індексів

Фондові торги в Європі 27 вересня 2013 р. завершилися пониженням провідних індексів на тлі політичної кризи в Італії.

Крім цього, зростаючі побоювання інвесторів з приводу державного боргу США стали ще одним фактором, що сприяв завершенню в "червоній зоні" останньої в III кварталі сесії.

Намір прихильників італійського екс-прем'єра Сільвіо Берлусконі здати депутатські мандати, яке поставило під питання подальшу роботу уряду Енріко Летты, призвело до того, що національний фондовий індекс впав на 1,3%, в той час як прибутковість 10-річних євробондів піднялася на 8 базисних пунктів, досягнувши найвищого показника з червня 2013 р., а прибутковість національних цінних паперів, навпаки, знизилася після того, як на аукціон були виставлені облігації на суму 6 млрд євро з терміном погашення у 2018 і 2024 рр. Серед італійських підприємств сильніше за всіх постраждав міланський виробник устаткування для нафтовидобувної промисловості Tenaris, чиї котирування впали на 3,5%. Аналітики Merrill Lynch знизили рейтинг по акціях компанії з "купувати" до "нейтрального".

У США до 1 жовтня, коли в країні починається наступний фінансовий рік, конгрес повинен прийти до компромісу з приводу державного бюджету, а також вирішити питання про підвищення допустимого рівня державного боргу, нині встановлений ліміт якого загрожує бути практично вичерпаним до середини жовтня 2013 р. Крім того, американський індекс довіри споживачів у вересні 2013 р. знизився до п'ятимісячного мінімуму, згідно з опублікованими сьогодні даними. Сукупність цих факторів призвела до підвищення активності американських інвесторів на європейських ринках.

Найбільша у Великобританії агентство нерухомості Countrywide втратило 4,9% вартості акцій після того, як інвестиційна компанія Alchemy Partners виставила на продаж належав їй пакет цінних паперів Countrywide у розмірі 12,9 млн акцій (5,9%).

Котирування найбільшого в Європі фінського виробника хімікатів Kemira впали на 5,9%. Нинішній головний виконавчий директор концерну Вольфганг Бюхель оголосив про свій перехід в конкуруючу німецьку компанію Linde AG на посаду генерального директора. Він покине пост у Kemira після 30 квітня 2014 р.

Вартість акцій Vallourec впала на 8,2%. Французький виробник труб і устаткування для нафтогазової промисловості заявив напередодні, що зниження темпів видобутку нафти в Бразилії і слабкість бразильської національної валюти можуть негативно позначитися на прибутках компанії.

Акції Vestas, навпаки, виросли в ціні на 4,5% після того, як датський виробник турбін уклав угоду з Mitsubishi Heavy про створення спільного підприємства. Компанія, якій в рівних частках будуть володіти Vestas і Mitsubishi, почне роботу з 2014 р. і буде займатися розробкою, будівництвом і продажем шельфових вітряних електростанцій.

Котирування австрійської Telekom Austria зросли на 2,7%. Телекомунікаційна компанія, одним з власників якої є мексиканський мільярдер Карлос Слім, за деякими даними, може повністю перейти під його контроль, що і викликало різке зростання вартості акцій.

За підсумками торгів 27 вересня 2013 р. британський індекс FTSE 100 опустився на 52,93 пункту (-0,81%) - до позначки в 6512,66, німецький індекс DAX просів на 2,59 пункту (-0,03%) - до 8661,51 пункту, французький CAC 40 виріс на 0,05 пункту (+0,001%) - до 4186,77 пункту. Швейцарський SMI знизився на 6,36 пункту (-0,08%) - до 8055,00 пункту, голландський AEX опустився на 2,18 пункту (-0,58%) - до 375,77 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії знизився на 2,99% і досяг позначки 1254,54 пункту.