ua en ru

Фондові торги в Європі 27 листопада відкрилися зростанням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 27 листопада 2013 р. відкрилися помірним зростанням основних індексів регіону в середньому на 0,2%. Головна причина позитивного настрою інвесторів - досягнення домовленості між німецькими консерваторами і соціал-демократами щодо створення урядової коаліції.

Рано вранці, ще до відкриття торгів, прийшло повідомлення про угоду між соціал-демократами СДПН і помірними консерваторами ХДС/ХСС з формування уряду Німеччини. Домовленість завершила важкі двомісячні переговори між двома найбільшими ворогуючими партіями ФРН. У випадку вдалого голосування по проекту уряду в Бундестазі, новий кабінет почне роботу до кінця 2013 р.

Експерти ринку сходяться на думці, що ті дані за угодою, які на даний момент відомі, говорять про екстенсивному характері економічної політики майбутнього уряду. Не маючи поки що інформації про інвестиційні плани, аналітики вважають, що увагу коаліційного кабінету буде зосереджено на використанні плодів успішної політики в минулому, ніж на проведенні структурних реформ. Як би те ні було, всі чекають офіційної заяви партійних лідерів ХДС/ХСС і СДПН, яке очікується сьогодні ближче до вечора.

Інші позитивні новини прийшли з Італії: напередодні прем'єр-міністр країни Енріко Летта заручився підтримкою парламентаріїв за своїм проектом бюджету на 2014р. Крім того, сьогодні очікується голосування в італійському сенаті щодо виключення екс-прем'єра Сільвіо Берлусконі зі своїх лав. Позбавлення сенаторських повноважень опального політика, звинуваченого в податкових махінаціях, дозволить ще більше зміцнити стабільність поточного уряду.

З макроекономічних новин очікується публікація даних по споживчій довірі в Німеччині за грудень 2013р., попередніх даних по ВВП Великобританії в III кварталі ц.р. Крім того, в США вийдуть щотижневі дані за первинними заявками на допомогу з безробіття. Зазвичай індекс виходить по четвергах, проте 28 листопада в Штатах оголошено вихідний через день подяки.

Цінні папери європейських банків торгуються в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,9%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,1%, а ринкова капіталізація Barclays збільшується на 0,9%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,3%, котирування BNP Paribas підвищуються також на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 0,6%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 0,4%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank торгуються на рівні відкриття.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять з тенденцією швидше до підвищення. Котирування Vodafone підвищуються на 0,2%, акції Telecom Italia зменшують в ціні 0,7%, котирування Orange ростуть на 0,6%, а акції Deutsche Telekom дорожчають на 0,1%.

Станом на 12:50 мск 27 листопада британський індекс FTSE 100 зростає на 14,20 пункту (+0,21%) - до 6650,42 пункту, німецький DAX підвищується на 16,54 пункту (+0,18%) - до 9306,61 пункту, французький CAC 40 виріс на 3,20 пункту (+0,08%) - до 4280,77 пункту, зате швейцарський SMI знизився на 6,20 пункту (-0,08%) - до 8232,72 пункту.