ua en ru

Фондові торги в Європі 23 грудня відкрилися підвищенням основних регіональних індексів

Фондові торги в Європі 23 грудня 2013 р. відкрилися підвищенням основних регіональних індексів в межах 0,4%. Аналітики бачать в таких позитивних змінах на майданчиках Старого Світу відображення ситуації в США.

Американські торги 20 грудня показали непогане зростання на тлі позитивних макроекономічних показників. Хороші дані (зокрема по ВВП США) ще раз довели в очах інвесторів необхідність поступового скорочення програми "кількісного пом'якшення", тому настрій на біржах Нью-Йорка було піднесеним. Наприклад, індекс Nasdaq оновив свій абсолютний рекорд, переваливши за значення в 4100 пунктів.

Крім того, по всьому світу у трейдерів зараз передсвятковий настрій через наближення Різдва. Остання перед 2014 р. повна торгова тиждень очікується досить легкою і "розслабленою". Основні європейські майданчики не будуть працювати 25 і 26 грудня.

На хороший настрій працюють і дані від Міжнародного валютного фонду, що прийшли напередодні. Керівник МВФ Крістін Лагард представила доповідь щодо зростання американської економіки в 2014 р., де первинні прогнози фонду були переглянуті у бік підвищення. Конкретні цифри названі не були, однак Лагард очікує підвищення ВВП США в наступному році помітно вище, ніж 2,6%, передбаченого в жовтні 2013 р. Тоді на досить помірний прогноз вплинув "шатдаун" американського держапарату.

Якщо продовжувати тему макроекономічної статистики, напередодні відкриття сьогоднішньої сесії Федеральний банк Німеччини опублікував дані щодо рівня цін на імпортні товари за листопад 2013р. В місячному численні зростання цін становив 0,1%, в річному - 2,9%. Аналітики ж чекали дефляцію (-0,2% в місячному і -3,0% у річному обчисленні). Зростання цін на відміну від зниження означає підвищення споживчого попиту і в цілому є хорошим знаком для економіки.

На фронті корпоративних новин керівництво німецького Deutsche Bank заявив, що банку доведеться виділити чимало засобів на судові витрати. Мова йде про мирову угоду у справі про махінації з іпотечними цінними паперами. Оскільки ця домовленість підводить риску під багаторічними позовами, для Deutsche Bank ця новина однозначно позитивна: до 10:55 за київським часом котирування банку ростуть на 0,8%.

Компанія Siemens отримала "добро" від німецького залізничного регулятора на вихід на лінію першої партії (4 з 16) своїх нових високошвидкісних поїздів. Однак акції фірми дорожчають на 10:55 за київським часом лише на 0,2%.

Крім того, з'явилися дані про можливу покупку у німецької Deutsche Telekom американського відділення стільникового оператора T-Mobile японським гігантом SoftBank. За даними ділових ЗМІ, керівник SoftBank вже направив пропозиції як мінімум п'яти великим банкам профінансувати цю угоду. Котирування Deutsche Telekom знижуються на 10:55 за київським часом на 0,6%.

Цінні папери європейських банків торгуються в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,6%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,8%, ринкова капіталізація Barclays підвищується на 0,7%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,5%, котирування BNP Paribas ростуть на 0,4%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 0,5%. Цінні папери німецького Commerzbank ростуть в ціні на 0,7%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи, аналогічно, проходять переважно з підвищенням. Котирування Vodafone зростають на 0,5%, акції Telecom Italia додають в ціні 1,9%, котирування Orange ростуть на 0,1%.

Станом на 10:55 за київським часом 23 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 25,02 пункту (+0,38%) - до 6631,60 пункту, німецький DAX зростає на 28,75 пункту (+0,31%) - до 9428,93 пункту, французький CAC 40 підвищився на 1,01 пункту (+0,02%) - до 4194,78 пункту, зате швейцарський SMI знизився на 16,83 пункту (-0,21%) - до 8064,52 пункту.