ua en ru

Фондові торги в Європі 22 липня відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 22 липня 2013 р. відкрилися боковим рухом провідних індексів. Приводом для цього стали як опублікована раніше корпоративна звітність європейських компаній, так і очікування європейських інвесторів щодо прийдешньої політики Федеральної резервної системи (ФРС) США в питанні згортання програми "кількісного пом'якшення".

Корпоративні результати низки великих європейських компаній підігріли очікування інвесторів, забезпечили позитивний настрій і відправили всі індекси на відкритті торгів у "зелену" зону.

Зростання котирувань швейцарського банку Julius Baer забезпечила оприлюднена корпоративна звітність компанії, згідно з якою прибуток банку за I півріччя 2013 р. перевищив очікування аналітиків. Ціна акцій Julius Baer на цьому тлі виросла майже на 5%.

Котирування нідерландської компанії Philips піднялися на 2,6%, після того як виробник споживчої електроніки повідомив про зростання прибутку за II квартал 2013 р. в 3,1 рази - до 317 млн євро. Об'єм продажів за звітний період виріс на 3% (на порівняльній основі) і досяг 5,65 млрд євро. Результати компанії виявилися вищими за прогнози експертів. За підсумками звітності компанія підтвердила прогноз на 2013 р.

Незважаючи на гарний початок, незабаром велика частина індексів покинула "зелене" поле. Вплив на настрій інвесторів також продовжує надавати зроблена раніше заяву глави ФРС США Бена Бернанке, який дав зрозуміти, що Центробанк готовий зберігати стимулюючі заходи для підтримки американської економіки стільки, скільки це буде необхідно. Незважаючи на досить чітку заяву Бернанке, відданих оптимізму інвесторам, глава ФРС США підкреслив, що у випадку якщо економіка США буде демонструвати серйозні сигнали оздоровлення, ФРС вживе заходів щодо скорочення і поступового згортання програми, настільки небажаному для інвесторів.

Котирування європейських банків на цьому тлі продемонстрували змішану динаміку. Папери британського Royal Bank of Scotland просіли на 0,2%, котирування Lloyds Banking піднялися на 0,6%, акції Barclays подорожчали на 0,55%. Папери французького Societe Generale виросли в ціні на 0,6%, а Credit Agricole - подешевшали на 0,1%.

У сировинному секторі простежувалася здебільшого позитивна динаміка: котирування Rio Tinto піднялися на 0,3%, ринкова капіталізація її конкурента BHP Billiton збільшилася на 0,4%, а цінні папери Anglo American додали в ціні 0,7%.

Станом на 11:11 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 9,47 пункту (-0,14%) - до 6621,20 пункту, німецький DAX опустився на 5,37 пункту (-0,06%) - до 8326,20 пункту, французький CAC 40 - на 3,22 пункту (-0,08%) - до 3922,10 пункту, а швейцарський індекс SMI піднявся на 7,66 пункту (+0,10%) - до 7935,78 пункту.