ua en ru

Фондові торги в Європі 21 жовтня відкрилися різноспрямовано

Фондові торги в Європі 21 жовтня 2013 р. відкрилися різноспрямовано, однак, маючи тенденцію швидше до зростання. На самому відкритті торгів очікувалося, що індекси досягнуть п'ятирічного максимуму, однак на половині майданчиків впевнене зростання перейшло до зниження. Як ы раніше головним ньюсмейкером для світових ринків є США, проте зараз мова йде не про бюджетну і боргову кризу, а про рішення ФРС з приводу програми "кількісного пом'якшення".

Наступне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США пройде 29-30 жовтня 2013 р. Після того, як на попередньому засіданні у середині вересня 2013 р. очікуване зменшення програми "кількісного пом'якшення" було перенесено, інвестори та експерти стежать за засіданнями FOMC з подвоєною увагою, роблячи припущення, коли ж буде оголошено про скорочення стимулювання.

На думку більшості аналітиків, на жовтневій зустрічі ця програма урізана не буде з двох причин. По-перше, це дезорганізація економіки після двох з гаком тижнів "шатдауна" держапарату та очікування дефолту. По-друге, це недостатня стабілізація американської економіки в цілому. Про останній фактор нерідко говорять і противники стимулюючої програми. Так, минулого тижня глава ФРБ Далласа заявив, що скорочення обсягу "кількісного пом'якшення" на жовтневому засіданні FOMC, швидше за все, не буде, оскільки це може завдати шкоди відновленню американської економіки.

З корпоративних новин варто відзначити угоду найбільшої в Європі енергетичної компанії EDF з британським урядом про будівництво двох АЕС у Великобританії, що дозволить створити близько 25 тис. робочих місць. Загальна вартість двох проектів становить 25,9 млрд дол. Тим не менше на цьому тлі котирування EDF на 10:45 за київським часом майже не змінилися в ціні в порівнянні з відкриттям.

Крім того, голландський концерн Philips повідомив про майже триразове збільшення чистого прибутку в III кварталі 2013 р. - акції компанії ростуть в ціні на 6,1% на 10:45 за київським часом.

Німецький виробник програмного забезпечення SAP показує зростання котирувань на 4,9% на 10:45 за київським часом після попередньої інформації по річному звіту. З одного боку, зростає прибуток, але, з іншого боку, можливе зниження виручки і продажів на тлі волатильного валютного курсу.

Цінні папери європейських банків знаходяться в "червоній" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland знижуються на 4,8%, акції Lloyds Banking дешевшають на 0,5%, а ринкова капіталізація Barclays зменшується на 1,6%. Акції французького Societe Generale знижуються в ціні на 1,0%, котирування BNP Paribas знижуються також на 1,0%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зменшується на 0,5%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 0,5%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank зменшують в ціні 1,2%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять трохи більш позитивно: тут котирування ведуть себе різноспрямовано. Ринкова капіталізація британської Vodafone знизилася на 0,1%, акції Telecom Italia ростуть в ціні на 0,7%, котирування Orange знизилися на 0,2%, а акції Deutsche Telekom знижуються в ціні на 0,4%.

Станом на 10:45 за київським часом 21 жовтня британський індекс FTSE 100 виріс на 3,93 пункту (+0,06%) - до 6626,51 пункту, німецький DAX знизився на 19,53 пункту (-0,22%) - до 8845,57 пункту, французький CAC 40 знизився на 9,87 пункту (-0,23%) - до 4276,16 пункту, зате швейцарський SMI підвищується на 29,48 пункту (+0,36%) - до 8114,13 пункту.