ua en ru

Фондові торги в Європі 20 червня завершилися обвалом котирувань

Європейські фондові індекси досягли в ході торгів 20 червня 2013 р. 18-місячного мінімуму на тлі новин від Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Напередодні на прес-конференції у Вашингтоні за підсумками дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку глава ФРС Бен Бернанке заявив, що ЦБ може почати згортання заходів щодо стимулювання економіки вже в кінці 2013 р. і повністю припинити купівлю облігацій до середини 2014 р., якщо прогнози щодо зміцнення економіки виправдаються. ФРС підтвердила, що найближчим часом продовжить покупку облігацій в обсязі 85 млрд дол на місяць і повторно запевнила, що готова підвищити або знизити темп покупки в залежності від інфляції та перспектив розвитку ринку праці.

У гірничодобувному секторі акції Rio Tinto Group і BHP Billiton Ltd. втратили в ціні 4,8% і 5,1% відповідно. Британський золотодобувач Randgold Resources Ltd. позбувся 7,3% вартості акцій: ціна на золото впала до мінімуму з 2010 р. Папери російської компанії Polymetal International Plc подешевшали на 12%, їх вартість сьогодні виявилася найнижчою з початку торгів у жовтні 2011 р.

В автомобільній галузі лідером падіння став концерн Renault, чиї акції впали в ціні на 6,8%, за ним слід Bayerische Motoren Werke AG, що втратив 5,1%. Привілейовані акції Volkswagen AG подешевшали на 4,8%.

Найбільший виробник швейцарських годинників Swatch і Financiere Richemont SA - власник бренду Cartier втратили по 5,5% кожен. Згідно із заявою Федерації швейцарської годинникової промисловості, вартість експорту в травні ц.р. знизилася на 3,9% порівняно з показниками річної давності.

Котирування оператора тунелю під Ла-Маншем Eurotunnel знизилися на 12%. Згідно з повідомленнями французьких ЗМІ, Єврокомісія має намір вимагати зниження тарифів на вантажні та пасажирські перевезення, оскільки нинішня їх вартість була розцінена як "надмірна".

Акції найбільшої шотландської фінансової керуючої компанії Aberdeen Asset Management Plc впали в ціні на 8,3% після того, як Goldman Sachs Group знизила їх рейтинг до "нейтрального".

Показники всіх 19 галузевих груп у Stoxx 600 знизилися. Кількість проданих акцій виросла на 32% порівняно з середньомісячним значенням. Національні фондові індекси впали на всіх західноєвропейських ринках. За підсумками торгів 20 червня 2013 британський індекс FTSE 100 знизився на 2,98% - до позначки в 6159,51 пункту, німецький індекс DAX опустився на 3,28% - до 7928,48 пункту, французький CAC-40 впав до 3698 , 93 пунктів (-3,66%). Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії досяг позначки в 1146,22 пунктів (-2,9%).