ua en ru

Фондові торги в Європі 19 листопада завершилися підвищенням індексів в межах 3%

Торги на європейських фондових ринках 19 листопада ц.р. завершилися підвищенням основних індексів в межах 3%. Причинами для оптимізму інвесторів стали сигнали з США, де представники двох провідних політичних партій - демократів і республіканців - позитивно висловили щодо подолання небезпеки "бюджетного обриву" (одночасного різкого підвищення податків і скорочення державних витрат).

"У нас до цього траплялися дні, коли індекси падали, а інвестори продавали цінні папери. Проте зараз з'явилася упевненість, що в переговорах про подолання ситуації "бюджетного обриву" досягнутий прогрес. Ринки США показали дуже сильні результати в п'ятницю, 16 листопада, а тепер Європа наздоганяє", - відзначив один з лондонських аналітиків.

У Європі основна увага прикута до ситуації навколо боргової кризи в Греції. Міжнародний валютний фонд і Єврогрупа (об'єднання міністрів фінансів держав єврозони) розійшлися в оцінці термінів стабілізації грецької економіки. Якщо МВФ вважає, що Афіни повинні скоротити свою заборгованість до 2020 р. до 120% ВВП, то в єврогрупі готові надати грекам відстрочку до 2022 р. Неясність з тим, чи збереже Греція євро або буде змушена повернути національну валюту, негативно позначається на біржових гравцях.

Читайте також: Греції не дозволять знову списати борги, - ЄЦБ

У лідерах зростання на торгах 19 листопада виявилися цінні папери фінансових і нафтовидобувних компаній. У Німеччині провідний німецький банк Deutsche Bank виріс на 4,7%, а цінні папери його основного конкурента - Commerzbank - подорожчали на 5,2%. Абсолютним лідером зростання став виробник процесорів і мікроелектроніки Infineon Techonologies, акції якого подорожчали на 6,2%.

У Парижі значним зростанням закінчилися торги цінними паперами трьох провідних банків - BNP Paribas (+4,65%), Credit Agricole (+5,2%) і Societe Generale (+5,5%).
Тенденція до зростання спостерігалася і у цінних паперів британських банків. Банківський холдинг HSBC Holdings подорожчав на 3,8% після оголошення про наміри продати частку в другій за розміром страховій компанії Китаю Ping An Insurance, що потенційно може принести банку до 7,5 млрд дол. Папери Lloyds Banking Group подорожчали на 2,7% після новин про продаж ірландських боргових зобов'язань фонду Risali Ltd. за 149 млн фунтів. Одним з лідерів зростання стали цінні папери банку Barclays, які зросли на 6,6% після того, як аналітики Goldman Sachs рекомендували своїм клієнтам оцінку паперів банку.

В сировинному секторі необхідно відзначити зростання на 3,6% акцій BP. Причинами для зростання стали чутки про можливий викуп компанією своїх акцій на 5,9 млрд дол. На тлі дорожчання нафти цінні папери Royal Dutch Shell подорожчали на 1,8%. Дві провідні гірничодобувні компанії - BHP Billiton і Rio Tinto - виросли 3,7% і 3,1%. Виробник платини Lonmin став одним з лідерів зростання - його цінні папери додали 9,3%.

Торги 19 листопада завершилися в "зеленій" зоні для акцій виробника стільникових телефонів і устаткування для мобільного зв'язку Nokia Corp - вони подорожчали на 9%. Причиною для такого помітного зростання стали новини про надзвичайно успішний продаж в Німеччині смартфона Lumia 920. На 23% зросли в ціні акції скандинавського авіаперевізника SAS після того, як працівники компанії схвалили план скорочення витрат.

За підсумками торгів 19 листопада 2012 р. британський індекс FTSE 100 виріс на 132,07 пункту (+2,36%) і склав 5737,66 пункту, німецький індекс DAX додав 173,31 пункту (+2,49%) і досяг відмітки в 7132,84 пункту. Французький CAC 40 виріс на 98,06 пункту (+2,93%) і досяг позначки 3439,58 пункту, швейцарський SMI додав 130,23 пункту (+2,00%) і доріс до 6638,89 пункту, голландський AEX виріс на 4,90 пункту (+1,53%) і склав 324,74 пункту.
Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSE Eurofirst 300 за підсумками сесії 19 листопада виріс на 2,25% і склав 1091,50 пункту.