ua en ru

Фондові торги в Європі 18 лютого відкрилися підвищенням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 18 лютого відкрилися підвищенням більшості провідних індексів.

Фондові торги в Європі 18 лютого відкрилися підвищенням більшості провідних індексів на тлі очікування інвесторами макроекономічних даних.

Сьогодні гравці чекають новин з Німеччини, де буде оприлюднений індекс економічних настроїв за лютий. Місяцем раніше дослідний інститут ZEW повідомив, що індекс за січень склав 61,7 пункту, в поточному місяці аналітики прогнозують, що значення показника залишиться на колишньому рівні. Індекс поточних економічних умов, як очікується, складе в лютому 44,0 пункту проти 41,2 пункту місяцем раніше.

Показник індексу економічних настроїв за лютий буде опублікований і для єврозони: якщо в січні він досяг позначки в 73,3 пункту, то в поточному місяці ринок чекає деякого підвищення показника - до позначки в 73,9 пункту.

Позитивна динаміка індексів може дати інвесторам упевненість у тому, що нинішні розмови про поступове відновлення економіки Німеччини та всієї єврозони мають під собою реальний грунт і ділова впевненість відновлюється не тільки у ФРН, але і в інших країнах валютного блоку. Сьогодні також будуть оприлюднені свіжі дані по інфляції у Великобританії.

Інвестори не обійдуть слухаємо і корпоративний блок новин. Тут героєм дня залишається гігант BHP Billiton. Згідно з його звітом, чистий прибуток найбільшої гірничодобувної компанії в II півріччі 2013 р. зросла на 83% - до 8 млрд дол. Прибуток у розрахунку на акцію досягла 1,52 дол. проти 0,83 дол. за II півріччя 2012 р. Як зазначила компанія, до збільшення прибутку призвело зниження витрат на виробництво. Виручка тим часом збільшилася на 5,9% - до 33,9 млрд дол. з 32 млрд дол. за аналогічний період роком раніше. Аналітики прогнозують, що яскраві результати компанії перевершили очікування ринку, без сумніву, стануть стимулом для підвищення її котирувань. Акції BHP Billiton дорожчають на 0,2%.

Французький рітейлер Casino тим часом відзвітував про підвищення операційного прибутку на 18,1% за результатами 2013 р., а також заявив, що очікує зростання прибутку і продажів за підсумками поточного року. Його котирування ростуть на 3,2%.

Фахівці прогнозують деяке підвищення котирувань італійських компаній на тлі поліпшення політичної ситуації в країні. Президент Італії Джорджіо Наполітано видав лідера лівоцентристської Демократичної партії Маттео Ренці мандат на формування нового уряду. Ренці, з одного боку, відомий як прихильник скорочення бюрократичного апарату і посилення врегулювання, а з іншого - як прихильник встановлення чітких правил гри на ринку і невтручання держави в справи великого бізнесу і фінансового сектора.

Станом на 10:26 за київським часом 18 лютого 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 0,34 пункту (-0,01%) - до 6735,66 пункту, німецький DAX підвищується на 3,71 пункту (+0,04%) - до 9660,47 пункту, французький CAC 40 зростає на 0,41 пункту (+0,01%) - до 4335,58 пункту, а швейцарський SMI - на 4,59 пункту (+0,05%) - до 8420,26 пункту.