ua en ru

Фондові торги в Європі 14 березня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися зниженням провідних індексів на тлі негативної геополітичної та економічної обстановки в світі.

Фондові торги в Європі відкрилися зниженням провідних індексів на тлі негативної геополітичної та економічної обстановки в світі.

Інвестори по всьому світу нервують у зв'язку із загостренням напруженості між Росією і Заходом у зв'язку з кримським кризою. Крим готується провести референдум, однак США і Європа не приймає його, вважаючи цей крок порушенням законодавства як України, так і міжнародних законів. Вважаючи дії Росії відкритою агресією і спробою анексії Криму, Європа разом з США наполягають на поетапному введенні санкцій проти Москви.

З іншого боку, неоднозначна макроекономічна статистика наштовхує інвесторів на думку про уповільнення темпів зростання другої за величиною економіки світу. Згідно з доповіддю статистичного відомства КНР, обсяг промвиробництва в країні за січень зріс в річному обчисленні лише на 8,6%. Місяцем раніше показник виріс на 9,7%, а очікуване у січні зростання мало скласти 9,5%. Роздрібні продажі в КНР у січні в річному численні виросли на 11,8% проти прогнозованого зростання на 13,5%.

На тлі цих подій сьогоднішня торгова сесія в Японії завершилася зниженням індексу Nikkei більш ніж на 3%, тоді як сесія фондових торгів в США 13 березня завершилися зниженням провідних індексів більш ніж на 1% кожен.

Серед корпоративних новин варто відзначити рішення американського уряду зняти заборону з британською BP на отримання державних контрактів від США. Дана заборона діяла відносно нафтової компанії після аварії на платформі Deepwater Horizon в 2010 р., яка призвела до розливу нафти в Мексиканській затоці. У зв'язку з цим компанія не змогла поновити угоду на постачання палива для армії США, втративши на цьому 2,3 млрд дол. Однак після досягнення мирової угоди з Управлінням із захисту навколишнього середовища США нафтова компанія знову зможе отримувати американські урядові контракти, а її котирування на цьому тлі зростають на 0,6%.

Також сьогодні очікується, що автовиробник Fiat Chrysler Automobiles оприлюднить дані про прибуток за I квартал 2014 р., що виріс по відношенню до аналогічного періоду роком раніше, про що напередодні заявив CEO компанії. Втім, в очікуванні цієї події акції Fiat знижуються в ціні на 1,2%.

Французький оператор магазинів Carrefour може виручити 2,1 млрд дол. від продажу своєї частки у бразильському підрозділі компанії, пише Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією. Тим не менш, папери Carrefour на тлі цього повідомлення дешевшають на 0,7%.

Станом на 10:31 за київським часом 13 березня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 18,48 пункту (-0,28%) - до 6535,30 пункту, німецький DAX опускається на 60,27 пункту (-0,67%) - до 8957,52 пункту, французький CAC 40 втрачає 20,34 пункту (-0,48%) - до 4230,17 пункту, а швейцарський SMI опускається на 29,59 пункту (-0,36%) - до 8176,31 пункту.