ua en ru

Фондові торги в Європі 11 листопада відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 11 листопада відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів. Основним приводом для побоювання інвесторів стали опубліковані в кінці попереднього робочого тижня макроекономічні дані по США. Як стало відомо 8 листопада, в жовтні 2013 р. число нових робочих місць в економіці США (за винятком сільського господарства) склала 204 тис. проти очікуваних 125 тис. Дані по приросту робочих місць за вересень 2013 р. були переглянуті у бік підвищення та склали 163 тис. проти 148 тис., як передбачалося раніше.

Опубліковані дані свідчили про деяке поліпшення стану американської економіки, що, з одного боку, є сприятливою новиною, з іншого - загострює побоювання інвесторів щодо подальших кроків Федеральної резервної системи (ФРС) США. Інвестори по всьому світу чекають моменту початку скорочення програми "кількісного пом'якшення". Позитивні макроекономічні показники підштовхують ФРС США до прийняття цього рішення, наближаючи можливу дату початку урізання стимулюючих заходів.

Певний вплив на хід торгів також зробили макроекономічні дані з Китаю. Згідно з опублікованим звітом, інфляція в Китаї досягла 3,2%у жовтні, а головним рушієм зростання споживчих цін стало подорожчання продуктів харчування. Результат виявився нижче прогнозованого (+3,3%), однак інфляція в КНР досягла свого максимального значення за 8 місяців. Промвиробництво в країні також продемонстрував деяке зростання, засвідчуючи про відновлення другої за величиною економіки світу.

На стартувала тижня увага інвесторів буде в першу чергу прикута до публікації даних по ВВП в єврозоні, а також низці європейських країн, серед яких Німеччина і Франція.

Продовжують підживлювати оптимізм гравців і корпоративні новини. Так, швейцарська фармацевтична група Novartis повідомила, що має намір продати один зі своїх підрозділів іспанської Grifols за 1,7 млрд дол. На цьому тлі котирування Novartis зросли на 0,6%.

Південноафриканський виробник платини Lonmin, папери якого представлені в Лондоні, повідомив про прибуток до оподаткування, яка перевищила прогнози і досягла 140 млн дол. Роком раніше компанія відзвітувала про істотні збитки. На відкритті торгів котирування Lonmin злетіли більш ніж на 7%.

Пройшла лістинг у Лондоні фармацевтична компанія Shire заявила, що досягла домовленості про купівлю ViroPharma за 4,2 млрд дол. Компанія має намір створити підрозділ для лікування рідкісних захворювань. Акції Shire додали в ціні 2,3%.

Станом на 13:10 мск 11 листопада британський індекс FTSE 100 знизився на 0,87 пункту (-0,01%) - до 6707,55 пункту, німецький DAX знизився на 6,70 пункту (-0,07%) - до 9071,58 пункту, французький CAC 40 просідає на 2,27 пункту (-0,05%) - до 4258,17 пункту, швейцарський SMI підвищився на 23,81 пункту (+0,29%) - до 8264,73 пункту.