ua en ru

Фондові торги в Європі 10 жовтня відкрилися упевненим зростанням основних індексів

Фондові торги в Європі 10 жовтня 2013 р. відкрилися зростанням індексів в середньому на 1% на тлі позитивних новин зі США.

Після трьох днів падіння сьогодні ринки Європи почали впевнено рости, оскільки ще перед відкриттям торгів з США прийшли дві позитивні вести.

По-перше, це офіційне висунення Джанет Йеллен президентом США на пост глави ФРС. Йеллен відома як прихильниця поточного курсу американського Центробанку, який вважається відносно ліберальним, якщо порівнювати його з пропозиціями багатьох американських економістів, також претендували на цей пост. Це означає, що якщо Йеллен пройде всі процедури призначення і стане главою ФРС, інвесторам не слід чекати скорого, ні значного скорочення стимулюючої програми "кількісного пом'якшення". Кандидатура глави ФРС США пропонується президентом на розгляд сенату, який остаточно цю кандидатуру затверджує. Враховуючи те, що в сенаті зараз більшість має Демократична партія, у Йеллен є всі шанси успішно зайняти цей високий пост.

По-друге, американські конгресмени-республіканці вперше висловилися про можливе короткострокове підвищення "стелі" держборгу, щоб уникнути небезпеки дефолту економіки США. Раніше республіканці відстоювали непримиренну позицію: вони підуть на домовленість з демократами тільки в тому випадку, якщо буде запропоновано докладний план зниження державних витрат. Тепер же "консерватори" самі запропонували компроміс. Здається, що кризова ситуація поступово виходить із глухого кута, однак з питань прийняття бюджету в цілому республіканці і раніше наполягають на своєму.

З корпоративних новин варто відзначити повідомлення про можливе скасування угоди купівлі GTS Central Europe німецьким телекомунікаційним гігантом Deutsche Telekom. Аналітики Reuters вважають, що угода може бути скасовано або перенесено, оскільки запропонована за покупку сума занадто мала. Тим не менш, котирування Deutsche Telekom показують "боковий" рух з тенденцією до зростання, додаючи близько 0,1-0,2%.

Європейські банки знаходяться переважно в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 1,9%, акції Lloyds Banking дорожчають на 1,3%, ринкова капіталізація Barclays зросла на 1,5%. Акції французького Societe Generale ростуть в ціні на 2,3%, котирування BNP Paribas виросли на 2,4%, а ринкова капіталізація Credit Agricole збільшилася на 2,7%. Цінні папери німецького Commerzbank подорожчали на 4%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank додали в ціні "лише 1,1%.

Серед котирувань телекомунікаційних компанії Європи на відкритті торгів єдиної тенденції немає. Ринкова капіталізація британської Vodafone зросла на 0,4%, акції Telecom Italia знижуються в ціні на 0,3%, котирування Orange зросли на 1,3%.

Станом на 12:25 за київським часом 10 жовтня британський індекс FTSE 100 виріс на 49,21 пункту (+0,78%) - до 6387,12 пункту, німецький DAX - на 82,08 пункту (+0,96%) - до 8598,77 пункту, французький CAC 40 зростає на 52,84 пункту (+1,28%) - до 4179,89 пункту, а швейцарський SMI показав зростання на 65,21 пункту (+0,84%) - до 7820,47 пункту.