ua en ru

У Фонді гарантування розповіли про "схеми" в Укргазпромбанку

У Фонді гарантування розповіли про "схеми" в Укргазпромбанку Фото: ФГВФО розповів про "схеми" в "Укргапромбанке" (google.com.ua maps(screenshot)

З банку було виведено близько 365,7 млн гривень

У ході вивчення тимчасовою адміністрацією фінансової документації неплатоспроможного "Укргазпромбанку" були виявлені многосичленные махінації з активами банку, з метою їх виведення. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів

Так, напередодні введення тимчасової адміністрації, проводилося "схемне кредитування" групи компаній для фінансування загального неіснуючого будівництва на суму 57,6 млн гривень.

Нераціональне управління кредитними ресурсами банку стало причиною того, що були профінансовані на 365,68 млн гривень проекти, які виявилися збитковими.

У Фонді гарантування розповіли про "схеми" в УкргазпромбанкуУ Фонді гарантування розповіли про "схеми" в Укргазпромбанку
Фото: у ФГВФО розповіли про методи виведення коштів з "Укргазпробанку"

Ця "схема" була не єдиною. Наступним методом виведення активів було завищення оціночної вартості іпотечної нерухомості, прийнятої банком в заставу від позичальників. В результаті таких дій на баланс банку було прийнято низколиквидное майно за високою балансовою вартістю (земельні ділянки сільськогосподарського призначення, на продаж яких в країні діє мораторій).

До введення тимчасової адміністрації великим позичальником банку, засновники та посадові особи якого були наближені до керівництва банку, укладено ряд договорів зарахування зустрічних однорідних вимог з вкладниками, які є пов'язаними з банком особами.

Незважаючи на всі спроби банку визнати в судовому порядку ці договори нікчемними, на сьогоднішній день існує рішення з зобов'язанням банку здійснити зарахування на 1,425 млн доларів.

За фактами виявлених у банку маніпуляцій, в тому числі з активами, станом на 23 жовтня 2017 уповноваженою особою Фонду гарантування на здійснення ліквідації "Укргазпромбанку" подано 22 заяви в правоохоронні органи про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 442,23 млн гривень.

Балансова вартість активів "Укргазпромбанку", включених в конкурсну масу, становила понад 1,1 млрд гривень, незалежні оцінювачі оцінили їх у 277,10 млн гривень, з яких 81,3% активів банку - кредити юридичних та фізичних осіб. Балансова вартість кредитного портфеля – 894,86 млн гривень, оціночна вартість - 116,06 млн гривень. Сума акцептованих кредиторських вимог - 637,1 млн гривень, вкладникам здійснені виплати гарантованого відшкодування - на 217,6 млн гривень.

Нагадаємо, власника збанкрутілого банку "Фінанси та кредит", депутата Верховної Ради україни Костянтина Жеваго (за даними НБУ володіє 97,67% акцій банку) підозрюють у виведенні з банку 53,7 млн доларів.