ua en ru

Фонд сім'ї Святослава Нечитайло зробив доступною незрячим дітям нову Хрестоматії сучасної української літератури

Фонд сім'ї Святослава Нечитайло зробив доступною незрячим дітям нову Хрестоматії сучасної української літератури

Всього за два роки існування проекту "Книга Брайлем", Фондом сім'ї Святослава Нечитайло видано вже 20 книг для незрячих дітей, загальним тиражем 2000 примірників. Серед них вперше видана Хрестоматія з сучасної української літератури для учнів початкової школи. Вона виходить у світ практично одночасно зі своїм друкованим аналогом. Це той рідкісний випадок, коли нова книга потрапить до свого зрячому і незрячому читачеві одночасно. Проект реалізується за підтримки Міністерства Освіти України.

Проект "Книга Брайлем" стартував у 2015 році. Його завдання - зробити доступним читання художньої літератури незрячим, насамперед дітям дошкільного та шкільного віку.

Щорічно Фонд видає шрифтом Брайля мінімум 10 книг для школярів, а також підтримує видавництво регіональними центрами невеликих тиражів книг для незрячих дошкільнят. Ряд книжкових новинок були надані провідними видавництвами України: видавництвом "А-ба-ба-га-ла-ма-га" і "Видавництвом Старого Лева". Середній тираж кожного видання – 100 примірників. Розсилка охоплює 32 спеціалізовані бібліотеки Товариства сліпих, 10 спеціальних шкіл для сліпих і слабозорих. Крім цього, вперше ми організували розсилку в обласні універсальні бібліотеки та інші організації, які працюють в інтересах незрячих дітей. Це робиться для того, щоб теза "рівність прав і можливостей" реалізовувався в Україні на практиці, а незряча дитина міг отримати надруковану для нього книгу не тільки спеціальної, але й у звичайній бібліотеці. Подібних ініціатив в останні роки було зовсім мало, і, як правило, книги шрифтом Брайля маленькими тиражами видавалися для розповсюдження виключно в спеціальних школах.

Фонд сім'ї Святослава Нечитайло зробив доступною незрячим дітям нову Хрестоматії сучасної української літератури

Реалізація проекту для дітей стала можливою завдяки Благодійному фонду Святослава Нечитайло за підтримки Львівського обласного відділення Української спілки інвалідів", ресурсного центру при університеті "Львівська політехніка" та національного будинку звукозапису і друку товариства сліпих.

"На початку року Міністр освіти Лілія Гриневич представила нову Хрестоматію для дітей початкової школи. На партах дітей з усієї України буде ця класна книга. Тільки діти, які не бачать, зазвичай залишаються без новинок, тому що, як правило, книги для незрячих видаються через кілька років після видання в звичайному форматі. Але в цьому році за підтримки Фонду родини Нечитайло Хрестоматії сучасної української дитячої літератури видано шрифтом Брайля майже одночасно з її аналогом для зрячого читача. Отже, 1 вересня дійсно всі дітки початкової школи отримають цю чудову новинку", - коментує Оксана Потимко, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами при університеті "Львівська політехніка".

Ще одна ініціатива Фонду родини Нечитайло - підготовка узагальненої в єдиному каталозі інформації про книги, видані шрифтом Брайля різними ініціативами за останні кілька років, які доступні в Україні. Це наближає книгу до дитини і вчителя, який працює з незрячим учнем. Каталог працює в тестовому режимі і доступний за посиланням.

Проект "Книга Брайлем" відкритий для співпраці з іншими організаціями, які готові підтримати друк книг для незрячих дітей.