ua en ru

Фонд держмайна допускає злиття Одеського НПЗ з іншим підприємством для приватизації

Фонд держмайна допускає злиття Одеського НПЗ з іншим підприємством для приватизації Фото: у ФДМ розповіли про проблеми з приватизацією ОНПЗ (fenco.com.ua)

Перед цим підприємство необхідно корпоратизувати

Фонд держмайна допускає об'єднання Одеського нафтопереробного заводу з ще одним підприємством для більш успішної приватизації .Про це в інтерв'ю телеканалу "112-Україна" повідомив заступник голови Фонду держмайна Юрій Нікітін.

За його словами, підприємство завжди працювало на імпортній сировині, тому потенційний покупець повинен мати можливість забезпечувати завод цією сировиною, а таких варіантів не так вже й багато.

Нікітін пояснив, що одним з можливих сценаріїв приватизації ОНПЗ може бути попереднє злиття його з яким-небудь іншим підприємством і подальша приватизація цього "тандему". Як приклад чиновник навів калшушский хімзавод "Ореана".

"На мій погляд, для цього підприємства потрібно буде шукати якісь варіанти... Можливо, приватизувати. А може, можлива його синергія з іншим підприємством. Одеський НПЗ міг би працювати в парі з "Орианой" - це Калуський виробник хімічної продукції. І якщо така синергія спрацює, то підприємства можна продавати разом", - пояснив Нікітін.

Він також розповів, що для того, щоб виставити завод на торги, необхідно спочатку його корпоратизувати, тобто зробити акціонерним товариством, оскільки досі діє мораторій на приватизацію об'єктів паливно-енергетичного сектора. А вже після цього, сама держава буде приймати рішення про його приватизацію.

"... будемо проводити корпоратизацію (створювати акціонерне товариство), а після цього держава буде приймати рішення, керувати далі цим активом або виставити його на приватизацію. Тому що на сьогоднішній день це зробити неможливо. Ще з 2006 року в Україні діє мораторій на приватизацію об'єктів паливно-енергетичного сектора. І це так, проблема", - підкреслив Нікітін.

Нагадаємо, 21 липня цього року рішення про конфіскацію Одеського нафтопереробного заводу на користь держави вступило в силу.