ua en ru

Фонд гарантування вкладів почав виплати вкладникам банку "Даніель"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав виплати вкладникам банку "Даніель" через установи публічного акціонерного товариства "КБ "Хрещатик".

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав виплати вкладникам банку "Даніель" через установи публічного акціонерного товариства "КБ "Хрещатик". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду гарантування вкладів.

"З 31 січня 2014 року починаються виплати коштів вкладникам ПАТ "КБ "Даніель" за договорами, термін дії яких закінчився по 17 січня 2014 року включно, та за договорами банківського рахунку. Виплати коштів будуть здійснюватися протягом терміну дії тимчасової адміністрації через установи ПАТ "КБ "Хрещатик", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, порядок і строки виплати іншим вкладникам будуть оприлюднені пізніше.

За даними Фонду, в результаті проведеної роботи по інвентаризації банківських договорів в банку "Даніель" виявлені операції, які мають ознаки формування фіктивної заборгованості банку перед вкладниками. У Фонді припускають, що метою цих операцій є розкрадання коштів Фонду. Також, були виявлені рахунки, які були заблоковані керівництвом банку до моменту введення тимчасової адміністрації.

"При організації виплат вкладникам виявлені сумнівні операції, що мають ознаки фінансових махінацій. В цілому...таких операцій у банку "Даніель" становить 116,6 млн грн, а кількість таких рахунків - близько 1,2 тис", - йдеться в повідомленні.

"Із зазначених причин та з метою дотримання норм українського законодавства та недопущення розкрадання коштів Фонду, зобов'язання банку перед фізичними особами за вищевказаними операціями, не включені в реєстр виплат до проведення детального аналізу всіх обставин їх виникнення, в тому числі із залученням правоохоронних органів", - додали в прес-службі.

Також через відсутність ліквідних активів у банку "Даніель", Фонд надав кредитно-фінансовій установі цільову позику на загальну суму 234,0 млн грн, яка повинна бути виплачена по 7780 рахунками.

"На повернення коштів вкладникам за договорами, строк дії яких минув по 17 січня 2014 року включно, та за договорами банківського рахунку Фонд надав перший транш цільової позики на суму близько 141,5 млн грн, яка повинна бути виплачена по 5981 рахунку", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, на 1 жовтня 2013 року за розміром загальних активів банк "Даніель" обіймав 102-е (1,271 млрд грн) серед 178 банків, що діяли в країні банків. Також на 1 жовтня сукупні зобов'язання банку перед фізособами становили 521,68 млн грн.

Зазначимо, максимальний розмір відшкодування за вкладами в Україні в 2012 році було збільшено з 150 тис. грн до 200 тис. грн.

Раніше повідомлялося, що виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 16 січня 2014 р. прийнято рішення №1 про початок виведення ПАТ "Комерційний банк "Даніель" з ринку та здійснення в ньому тимчасової адміністрації з 17 січня 2014 р. Рішення прийнято через постанову Правління НБУ від 16 січня 2014 р. №14, якою банк віднесено до категорії неплатоспроможних, повідомляє прес-служба ФГВФО.

Тимчасова адміністрація в даному банку запроваджується строком на три місяці з 17 січня по 16 квітня 2014 р.

Уповноваженою особою ФГВФО на тимчасову адміністрацію в "Даніелі" призначено Євгенія Ожга- провідного професіонала відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків ФГВФО.