ua en ru

Фонд Фірташа зміцнює зв'язки з українцями за кордоном

Фонд Фірташа зміцнює зв'язки з українцями за кордоном

Фонд Дмитра і Лади Фірташів Firtash Foundation за підтримки української громади Вашингтона 7 листопада відкрив в американській столиці меморіал загиблим під час Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Пам'ятний знак "Пшеничне поле" виконаний у вигляді бронзового барельєфа, на якому зображено поле за колосками.

У Фірташа пояснили: "Йдучи вдалину, колосся втрачають свою чіткість, символізуючи життя мільйонів українців, які пішли в небуття ".

Автором пам'ятника став відомий архітектор Лариса Курілас, а фонд Дмитра Фірташа виділив на його реалізацію 2,5 млн доларів. Крім того, підтримку у створенні меморіалу надали Крайовий Комітет США для визнання Голодомору геноцидом, Посольство України в США та Служба національних парків США. Напис на пам'ятнику говорить: "В пам'ять про мільйони невинних жертв штучного голоду в Україні, спланованого і вчиненого сталінським тоталітарним режимом".

Незважаючи на трагічні події, пам'ять про яких і був відкритий пам'ятник, Дмитро Фірташ висловив упевненість, що історично Україна залишається полем надії, полем безмежних можливостей, що може протистояти і протистоїть загибелі до тих пір, поки на ньому залишається хоч одне пшеничне зернятко.

"Протягом всієї своєї історії Україна показувала силу характеру і гідність свого народу. Ще два роки тому на церемонії закладки фундаменту я говорив, що цей меморіал стане символом надії, гордим свідченням того, що українці в усьому світі можуть дивитися в майбутнє з оптимізмом і зміцненою вірою, пишаючись нашою мовою, культурою, традиціями та історією", - заявив бізнесмен.

Серед інших проектів, які здійснюються цієї осені за підтримки Firtash Foundation - 8-й щорічний фестиваль українського кіно, який відбувся 6-7 листопада у Кембриджському університеті (Великобританія). Крім того, 23 листопада в лондонській галереї Саатчі будуть названі переможці першого відкритого конкурсу початківців художників України та Великобританії UK/RAINE, проведеного в рамках головного осіннього події фонду - традиційних Днів України у Великобританії.