ua en ru

Фонд Е5Р частково профінансує проекти з енергоефективності в Україні

Фонд Е5Р частково профінансує проекти з енергоефективності в Україні Фото: Сергій Савчук і Андерс Лунд

Сторони обговорили шляхи розширення держпідтримки термомодернізації житлових будинків

Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р готовий частину коштів направити на енергоефективність в Україні. Про це заявив директор Фонду Е5Р Андерс Лунд під час зустрічі з головою Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергієм Савчуком, повідомили у прес-службі Держенергоефективності.

Під час зустрічі обговорювалися можливі шляхи розширення державної підтримки термомодернізації житлових будинків.

За словами Лунда, в жовтні цього року Е5Р планує провести широкомасштабну координаційна рада, де будуть обговорені питання, щоб частина коштів Фонду надати Україні на енергоефективні заходи.

При цьому Савчук розповів про програму заміщення газу для населення, шляхом придбання котлів, що працюють на альтернативному паливі, за якою відшкодовується 20% тіла кредиту. "Сьогодні ми спостерігаємо позитивну динаміку попиту на придбання котлів, що працюють на альтернативному паливі, серед населення. Станом на 15 червня видано кредитів на "негазові" котли та енергоефективне обладнання загальною сумою у 82 млн грн", - повідомив глава Держенергоефективності.

За словами Савчука, механізм стимулювання на впровадження енергоефективних заходів від 8 квітня цього року поширений на утеплення індивідуальних і багатоповерхових будинків.

"Враховуючи той факт, що державна програма термомодернізації житла користується попитом, виникає питання про залучення грантових коштів на термомомдернізацію в майбутніх періодах", - наголосив глава Держенергоефективності.

Нагадаємо, рішення про створення Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) прийнято 28 квітня 2009 р. спільно Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейською комісією, Європейським інвестиційним банком, Північним інвестиційним банком, Північною екологічною фінансовою корпорацією, Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Міжнародною фінансовою корпорацією.

Діяльність E5P в Україні регулюється законом "Про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля" від 6 липня 2011 р. №3596.

Як повідомлялося, раніше Держенергоефективності розширило механізм кредитування на тепломодернізацію.